Не съм участник в този филм или сериал, в който се драматизира излишно. Представете си аз сега като министър на вътрешните работи да се оплаквам колко съм заплашен - ако имам данни за това, ще работя с тях. Аз имам инструменти, а главният прокурор има още по-големи и той не може да бъде жертва.

Така коментира вътрешният министър Иван Демерджиев пред Нова телевизия изнесените вчера от прокуратурата данни, според които Иван Гешев и магистрати са обект на заплахи и атаки от олигарси, медии и лица от криминалния контингент.

Не мога да коментирам доколко това е вярно, защото не съм запознат с фактите. Информацията, която е налична при нас в МВР, не е достатъчна, за да кажа дали има създадена подобна организация, заяви Демерджиев.

Ако има завладяна държава, МВР не е част от нея. Не мога да си представя как някой може да завладее прокуратурата, чуди се вътрешният министър.

На вчерашния брифинг прокуратурата пусна пред журналисти 15 броя записи, в които един от участниците е Красимир Каменов - Къро. За него Демерджиев посочи, че той е част от криминален контингент, който се следи изкъсо. 

"Преди 2-3 месеца поставих задачи на всеки един областен директор да отдели такъв криминален контингент, който най-съществено влияе на криминогенната обстановка в страната. Този човек попада сред такъв контингент", заяви Демерджиев.

Той изтъкна, че във "Вътрешна сигурност" тече проверка относно записа с предполагаемо участие на журналист от "BIRD", според който от САЩ предупредили Бойко Борисов, че ако не подкрепи механизма за разследване на главния прокурор, лидерът на ГЕРБ ще е следващото име в списъка "Магнитски".

Поставил съм задача в МВР, ако и когато се появи "Магнитски" 3, да имаме производства срещу имената, това е моята кауза, изтъкна Демерджиев. Не мисля, че трябва да чакаме списъка на САЩ, за да решим проблемите в държавата. Това си е наш ангажимент и не е редно никоя друга държава да ни сочи с пръст, убеден е той.

Демержиев коментира и казуса със строителния бос Велико Желев - всички материали, които касаят предсрочно платените 46 милиона за строежа на АМ "Хумес" са предадени на прокуратурата още декември месец, но действия не са извършени досега. Те трябва да обяснят защо. Конкретно за служителя на Желев, който подаде сигнала срещу него, няма съмнения, че е бит, убеден е вътрешният министър. Извършват се проверки, направени са медицински експертизи, не мисля, че сам се е набил, допълни той.

Велико Желев: Политици никога не са ми искали пари, а и да искат - няма да дам

Велико Желев: Политици никога не са ми искали пари, а и да искат - няма да дам

Не бил виждал никога Пеевски, а с Борисов се засичал на 3 м. два пъти

По отношение на взетите за проби ядки от магистралите, Демерджиев заяви, че е абсолютно сигурен в правилното им изследване. По проект една магистрала не може да бъде по-тънка или по-дебела на места, така че тезата, че пътят е добър в един участък, а в друг е по-зле, сама по себе си означава, че магистралата не е изпълнена както трябва, посочи вътрешният министър.

Спрямо купения вот Демерджиев припомни, че до момента има 190 оперативни сигнала и 9 други, като се наблюдава висока активност от страна на полицията по линия на активната работа, доволен е той.

По думите му методите и практиките са много и изобретателни. Не си представяйте хора с куфари и чанти, раздаващи пари, заяви още той.

Да ви кажа, че няма да има нито един манипулиран глас, няма как да се случи, но в тази посока работим много повече спрямо предходни избори, посочи Демерджиев.