Ученици от пловдивското СОУ "Св. Патриарх Евтимий" връчиха дарение от медицинска апаратура на Клиниката по детски и генетични заболявания на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

Специализираната техника включва един инфузомат и две помпи от типа "перфузор" - за венозни вливания на разтвори и медикаменти, съобщи доц. Мирослава Бошева, ръководител на клиниката, цитирана от news.plovdiv24.bg.

Апаратурата е купена със средства от акцията "Жълти стотинки - деца помагат на деца" на Сдружение "Клуб милосърдие, съпричастност, напредък". Инициативата се провежда за четвърта поредна година в страната и целта й е да научи малките деца и юношите на съпричастност с проблемите на техните връстници, обясниха от сдружението.

"Учениците от СОУ "Св. Патриарх Евтимий" са сред най-активните дарители, затова ги поканихме да присъстват на дарението и да видят приложението на апаратите", изтъкна инж. Валя Минчева, координатор на кампанията за Пловдив.

Общо 5 307,41 лв. бяха събрани в Деня на детето от ученици и фирми дарители в няколко града - Пловдив, София, Варна, Добрич, Бургас, Асеновград и Перущица. 31 училища, 2 детски градини и множество магазини и аптеки се превърнаха в пунктове за набиране на средства, отбеляза инж. Минчева. Тя припомни, че част от средствата са дарени по време на благотворителен детски концерт на 1 юни в центъра на Пловдив.

Събирането на жълти монети ще продължи до 6 декември. Тогава стотинките ще се приемат в специални пунктове в големите търговски центрове на изброените градове.

Медицинската апаратура, която получи Клиниката по детски и генетични заболявания, е на стойност 4 767,01 лв. Разликата от 540,41 лв. ще бъде прибавена към средствата, които тепърва ще се събират, като очакванията са с бъдещото дарение да се закупи един Холтер монитор - преносим медицински апарат за продължително мониториране на електрическата дейност на сърцето за период от 24 часа или повече.

Благодарение на подобни съвременни медицински апарати, децата и младежите, които денонощно постъпват в Клиниката по детски и генетични заболявания, ще могат да се възползват от изключително прецизната и лесна за мониториране и контрол апаратура, обясниха от Университетска болница "Свети Георги".