Преди няколко дни в Созопол местният ротариански клуб e започнал със свои средства изграждането на параклис „Св. Георги Победоносец", покровител  и патрон на Българската армия.

Параклисът, в красив неосредновековен стил, ще бъде построен в Новия град, където все още няма енорийски християнски храм, въпреки че там живее днес по-голяма част от населението на града, докато в Стария град има три действащи храма и 27 параклиса.

Като дарение за храма Националният исторически музей (НИМ) е изпратил, за да бъде вграден над вратата на храма, голям бял варовиков блок със скулптиран на него кръст за храброст, съобщават от НИМ.

Камъкът е взет от хълм над Дойран, където са били позициите на Българската армия през 1913 и 1915-1918 г. и където българските войници и офицери са спечелили най-голямата българска военна победа в 14-вековната история на страната.

НИМ подарява на храма и две икони. Едната е на патрона на църквата „Св. Георги", а другата на Св. Тервел- първият български светец, който след една блестяща военна победа в 708 г. край Поморие, присъединява завинаги Южното Черноморие със Созопол към България.