Децата на Мария и Свилен Велеви се съгласиха да дадат показания по делото и ще бъдат разпитани в качеството си на свидетели.

Това стана ясно по време на днешното съдебното заседание в Софийския градски съд (СГС) по делото срещу Мария и Свилен Велеви, обвинени за причиняване на смъртта на 86-годишния й баща.

Мария и Стефан са с наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Двамата бяха доведени под полицейски конвой в съдебната зала, където отново присъстваха и децата им. При вида им Мария Велева се разплака, поиска да ги целуне и да ги види на следващото съдебно заседание.

Доведоха децата на Мария и Велева в съда

Доведоха децата на Мария и Велева в съда

Днес е разпоредителното заседание в Софийски градски съд

Адвокатът на Велева заяви, че не е получил новия обвинителен акт по делото. Той поиска да му го снимат и да му го дадат, защото без него той няма как да я защитава. Велева поиска нови доказателства по делото и заяви, че в обвинителния акт пишело неща, с които тя не е съгласна.

Свилен Велев разкри пред съда как се е разразил скандалът в столичния квартал "Люлин", довел до смъртта на 86-годишния му свекър. Свилен свидетелства, че дядото започнал да го обижда, посегнал му, като по думите му искал да продаде децата.

По време на скандала между двамата мъже Мария и децата ги нямало в апартамента, посочи Свилен, така че по думите му няма как Мария Велева да е крещяла, че ще убие баща си. Той осъзнал какво се случило едва след като извършил престъплението.

Велев е подавал жалби в прокуратурата срещу бащата на съпругата си за недобра хигиена.

Мария Велева заяви, че съпругът е бил грижовен човек спрямо семейството си, нито пиел, нито пушел, за да се грижи за семейството си. Той е жертвоготовен човек в името на семейството си. Ние бяхме едно сплотено семейство, много се обичахме, помагахме си един на друг, подчерта Велева. Тя е сигурна, че мъжът й не е убиец, а е посегнал на баща й в момент на афект.

Велеви пребили до смърт дядото, за да запазят децата си

Велеви пребили до смърт дядото, за да запазят децата си

Съдът изгони Мария от залата и остави семейството в ареста

Велева заяви, че е била подложена на стрес, обиди и на тормоз от страна на баща си. Тя го помолила да не ги обижда пред децата, защото били достатъчно стресирани. Велева още веднъж защити съпруга си и заяви, че не е видяла лошо от него, а само добро. "Ако имаше начин, щях да предотвратя убийството, но не си бях вкъщи. Мъчно ми е за баща ми, но ми е мъчно и за децата ми", подчерта Велева, която твърди, че не се е карала с баща си, но отношенията им не били добри.

Магистратите разпитаха и друг свидетел по делото по време на днешното съдебно заседание. Еленка Зеленкова, сестра на убития Стефан Янев, заяви, че брат й рядко идвал при нея, но се чували по телефона. Нито тя е ходила при семейството в "Люлин", нито те идвали при нея.

Еленка Зеленкова не знае какви са били отношенията в семейството и е чула по телевизията, че брат й е починал. След разпита на Зеленкова от държавното обвинение поискаха да бъдат прочетени в цялост показанията на жената за това дали дядото е притеснявал по някакъв начин Мария и Свилен Велеви. Двамата обвиняеми поискаха да не се четат показанията в досъдебното производство на Еленка Зеленкова.

Въпреки тяхното възражение магистратите счетоха, че трябва да бъдат прочетени показанията на свидетеля. От тях стана ясно: "Мария и Свилен Велеви не искаха брат ми, тъй като правел забележки на двамата родители, че не пращат децата на училище, а ги водели в секта. Брат ми Стефан изучи Мария, а тя го уби. Бият го и го тормозят. Карали са се, защото му искали пари. Стефан искал да прехвърли собствеността на апартамента на Мария, но тя не искала. Оплаквал се, че го бият и тормозят, а брат ми и Мария се карали за пари и за децата. Тя го заплашвала, че ще го убие и че ще го изпрати в затвора. Брат ми беше много тих и спокоен човек, не е имал спорове с познати и приятели", гласят свидетелските показания.

Припомняме, случаят стана популярен след като дядото на момичетата и баща на Мария Велева - Стефан Янев сигнализира медиите, че семейството отглежда напълно изолирано трите си дъщери в столичния квартал "Люлин". Те са на 14, 15 и 19 години, като са били държани под ключ и не са посещавали училище.

Няколко дни по-късно обаче 86-годишния мъж бе открит, пребит до смърт.