До месец Административният съд в София ще се произнесе по делото на граждани и граждански организации срещу решението на Столичния общински съвет (СОС) за цената на билета за градския транспорт.

Съдът отложи делото за цената на билетчето в София за новата година

Съдът отложи делото за цената на билетчето в София за новата година

От Столичния общински съвет депозираха томове с доказателства

"Против сме таксуването в градския транспорт", обяви пред журналисти един от инициаторите на Сдружение за свободен градски транспорт Любен Ханджоев, преди началото на делото.

По думите му, сега столичани плащат два пъти за градски транспорт. Един път - чрез общинските и държавните субсидии, които са минимум 120 млн. лв. годишно, и втори път биват таксувани чрез "система за рекет, насилие и грабеж".

Областният управител на София не отмени поскъпването на билетчетата

Областният управител на София не отмени поскъпването на билетчетата

Отхвърли искането за отмяната му

"Има много случаи, в които столичани са бити от контрольори и придружаваща ги полиция", коментира Ханджиев.

Той обяви глобите за незаконни. "Цялата наредба за превоз на пътници е незаконна", посочи Ханджиев. Затова той настоява Наредбата за превоз на пътници в градския транспорт да бъде отменена. Ханджиев посочи още, че цената на билета трябва да е нулева. Може би около 70 млн. лв. годишно са нужни да бъде досубсидиран градският транспорт, за да бъде напълно безплатен за ползвателите, изтъкна Ханджиев.

Съдът остави без уважение искането на Общинския съвет за назначаване на счетоводна експертиза.

Не беше уважено и искането на жалбоподателите за представяне на всички данни за финансиране на Столична община по европейски програми.

Според гражданите липсва обосновка, модел и формула по която е решено цената на билета да е 1,60. Те настояха актът на общинския съвет да бъде отменен, тъй като не е мотивиран.

Представителите на Центъра за градска мобилност изтъкнаха, че наредбата е приета съобразено изискванията.

Адвокат Георгиев, представляващ СОС, изтъкна пред журналисти, че е изложил подробни съображения за неоснователността на жалбите. Той е представил мотиви за начина на формиране на цената.

Адвокат Георгиев напомни, че СОС не увеличил картите, а само цената на еднократното пътуване, за да се ограничи гратисчийството.

Според адвокат Милка Христова, която е и общински съветник, решението е било несправедливо. Затова и тя е гласувала против него. Христова очаква да има справедливост за столичани.

"Обнадеждава ме фактът, че СОС и ЦГМ се опитаха с допълнително създадени доказателства да допълнят преписката и да преодолеят липсата на икономическа и", коментира тя.