Върховната административна прокуратура е решила, че жалбите срещу по-високите цени на винетните стикери са основателни и ще бъде даден ход по същество на делото.
Така оспорваното постановление на Министерския съвет следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

Това съобщават от сдружение „Център за законодателни оценки и законодателни инициативи“, които подкрепиха частните жалби и оспорват изцяло постановлението.

По делото има проведени няколко заседания за събиране на доказателства и разпити на свидетел и вещо лице, което до днес не се явяваше на заседанието.

Решение по делото се очаква до 14 юли т.г.

Припомняме, делото срещу повишаването на цените на винетките бе образувано по жалба на столичанина Николай Филев, като след това към делото бяха присъединени още 10 искания, включително на сдруженията „СИЛА – силна икономика и реална алтернатива” и "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи".

Постановлението на Министерски съвет, с което се дава 45% увеличение в размера на годишната винетна такса, се оспорва, с аргумент, че не е мотивирано предприетото увеличение. Проектът за изменение на цените заедно с мотивите и доклада към проекта не са били публикувани нито на страницата на МРРБ, нито на тази на МС.