От днес - 16 април до края на седмицата - 22 април се провежда операция на Пътна полиция за контрол на скоростта в България. Акцията е инициирана от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) и освен у нас, засилени проверки ще се извършват във всички страни, членки на Европейски съюз.

"Скоростта е един от основните фактори за възникване на тежки пътни инциденти. Това е и причината TISPOL да заложи в графика си ежегодно да се провеждат по две операции за контрол на скоростта", обясни главен инспектор Росен Рапчев от отдел "Пътна полиция" при Главната дирекция "Национална полиция".

28 нови системи за контрол на скоростта са разположени в страната

28 нови системи за контрол на скоростта са разположени в страната

Работата с новата система е напълно автоматизирана

По думите му, по време на последната аналогична операция, проведена у нас, са констатирани общи 18 955 нарушения. Това, според данните на "Пътна полиция", е над средното за Европейския съюз. Налага се изводът, че у нас превишаването на скоростта е един от най-сериозните проблеми и причини за пътнотранспортни произшествия, обясни Рапчев

В тази връзка, той се обръща към водачите с апел да шофират със съобразена скорост и да проявяват повече толерантност на пътя. Само така, с общи усилия и отговорност, може да се намалят тежките пътни инциденти.

Спад на жертвите при катастрофи у нас, но с малко

Спад на жертвите при катастрофи у нас, но с малко

България и Румъния отново на челно място в ЕС по смъртност на пътя