Докладът на комисията, която провери извършването на трансплантации за присаждане на стволови клетки в болницата "Св. Иван Рилски", е обективен, смята проф. Драган Бобев, който е член на комисията.

Не е могло да се разбере по какъв начин е определяно кои пациенти да бъдат трансплантирани и са установени пропуски в документацията на болницата, заяви проф. Бобев, цитиран от БНР.

„Имам чувството, че те са случайно подбирани, а някои от тях са издирвани, за да бъдат подлагани на този метод. Те не са били проследявани по правилата на медицинската регистрация за отчитане на ефекта. Документацията е под всякаква критика," категоричен е проф. Бобев.

"Обяснява се с факта, че те не са имали желанието да бъдат прецизни при изпълнението на тези лечебни процедури, тъй като съществува една неяснота около изпълнението на самия терапевтичен метод. Какво съдържа този субстрат, който са искали те да въвеждат, начинът на неговото приложение и най-вече отчитането на резултатите от подобен метод?" обясни още той.

От своя страна д-р Чавдар Ботев - управител на лабораторията, обработвала стволовите клетки - смята, че подобна проверка изисква повече време.

„Относно документацията бих желал да кажа, че това е една блестящо водена документация, където точно се описва какво сме правили и точно какво сме преливали. Имаме много изследвания, които също увеличават цената за самите пациенти, но ние сме ги правили именно с научна цел," заяви управителят на лабораторията.

"Тоест, ние предоставихме нашата документация на болницата, която според мен никоя комисия за по-малко от месец не би могла да я прегледа. След като се събра документацията, за 2 дни комисията я прегледа и излезе със становище, което мен ме навежда на мисълта, че някак си случаят е предварително решен," изрази мнението си д-р Чавдар Ботев.

Припомняме, вчера зам.-министърът на здравеопазването Матей Матеев подаде оставка, като заяви, че се провежда "недостойна кампания срещу водещи български неврохирурзи" във връзка с прилаганите от тях методи за лечение със стволови клетки.

В мотивите за оставката си Матеев посочи, че се солидаризира и застава зад всички лекари от УМБАЛ "Св. Иван Рилски", които работят за развитието на новите, съвременни направления в медицината.