Кандидатирането на Евгения Банева за евродепутат не й гарантира излизането от ареста. Тя е обвинена за пране на пари, данъчни престъпления и източване на редица приватизирани дружества.
Това обясниха пред Нова телевизия адвокат Марин Марковски и бившият заместник-председател на ЦИК проф. Михаил Константинов.

"Няма пречка Банева да се кандидатира за евродепутат от ареста, но от това не следва да бъде освободена, тъй като се е кандидатирала, след като вече е била привлечена като обвиняема", каза Марин Марковски.

По думите му не е ясно как бизнесдамата ще води кампанията си зад решетките. По закон, ако тя се кандидатира за евродепутат, тя може да разполага с компютър и с телефон в ареста, но те да се използват под строг контрол.

Бившият зам.-председател на Централната избирателна комисия проф. Михаил Константинов обяви, че Банева е участвала в евроизборите и през 2014 г. "Но аз съм скептичен за независимите кандидати", коментира проф. Константинов. По думите му до момента няма такава номинация, която да е белязала сериозен успех.

Съдът решава дали да пусне от ареста Николай и Евгения Баневи

Съдът решава дали да пусне от ареста Николай и Евгения Баневи

Вчера ЧСИ-та влязоха в имението "Баневи" в Бояна

"Нека да е ясно, че от няколко години насам, човек не може да се позове на този имунитет и не трябва да напуска ареста. Това е чл. 160, ал. 4 на Изборния кодекс. Тя трябва да води кампанията от ареста", категоричен е проф. Михаил Константинов.

"Според мен те не са знаели за промените в Изборния кодекс", каза проф. Константинов.

ЧСИ-та описват имущество на Баневи

ЧСИ-та описват имущество на Баневи

Съдебни изпълнители влизат в къщата на Баневи в София

Дори дължащите пари на държавата могат да се опитат да влязат в Европарламента, стига да отговарят на условията за навършени 21 години, да не са поставени под запрещение и да не изтърпяват наказание "лишаване от свобода", обясни Михаил Константинов.

Главният счетоводител на "Полимери" проговори за бизнеса на Баневи

Главният счетоводител на "Полимери" проговори за бизнеса на Баневи

Баневи искали да съдят държавата