Установена е самоличността на двама души, които са влезли в страната с микробуса, който вдигна на крак полиция и експерти. Те не са граждани на ЕС, а на бивша съветска република. Това обяви пред Нова телевизия главният комисар на МВР Георги Костов. Той обясни, че в настоящия момент двамата не са на територията на България. Единият бил излетял за страна членка на ЕС, а другият към страна от бившия Съветски съюз. По думите на Костов избраният от тях маршрут "не е обичайна практика".

Самият автобус и самите лица имат рисков профил, което не означава, че са лоши хора. Рисковият профил е начертан още след събитията от 13 ноември", уточни Георги Костов. 

Той не изключва багажът на летище София да е бил в досег с взривно вещество.

Не е изключено бусът да е превозвал взривни вещества, предположи полк. Бояджиев

Не е изключено бусът да е превозвал взривни вещества, предположи полк. Бояджиев

Затова кучето и апаратурата да са реагирали

Главният секретар на МВР обясни, че две кучета и два различни уреда са установили наличие на експлозиви. Той обясни, че е възможно те да са се заблудили от денкове с козметика в буса. По думите на Костов експертиза ще установява дали в някои от множеството козметични продукти има вещества, които са сходни и могат да заблудят служебното животно и уреда.

Георги Костов е категоричен, че взривно вещество в микробуса към момента няма.

По мнението на главния секретар на МВР пресаташето на летището Даниела Велева е сгрешила много с подадената от нея информация. Той обясни, че ако някой изобщо е възлагал функции по оповестяване на случая, е трябвало да каже, че в този момент се извършват проверки.