Може да се окаже, че бусът на летището е пренасял взривни вещества и затова кучето и апаратурата са реагирали. Това предположи в студиото на БиТиВи експертът по взривните вещества полк. Иван Бояджиев.

Той е категоричен, че спецотрядът си е свършил работата както трябва и е действал по каноните. Бояджиев обясни, че подобни мероприятия не се правят без нареждане от министъра на вътрешните работи или главния секретар. Той обаче попита защо никой от министерството не е отишъл на летището.

Двама от бивша руска република с рисков профил изоставили буса на летището

Двама от бивша руска република с рисков профил изоставили буса на летището

Напуснали са страната, обяви главният секретар на МВР

Иван Бояджиев сподели, че му е било интересно как ще реагира спецотрядът, защото той е създател на тази служба и я е оглавявал 7 години. Екипът реагирал абсолютно правилно и това доставило удоволствие на Бояджиев.

Той смята, че дори да се счита за тренировка проведената акция не би било лошо.

Няма никаква грешка. Колата е оставена там, собственикът заминава. Имаше данни, че няколко души са слезли от микробуса и са потънали в София. Това трябва да се доказва. Никой не знаеше, че е фалшива бомба”, посочи експертът.

Той критикува един от служителите, участващи в акцията, че е говорел по телефона близо до буса още преди края на операцията. Иван Бояджиев подчерта, че това е изключително опасно, тъй като телефонът може да предизвика взривяване на евентуална бомба.

Относно появили се информации, че реакцията на кучето може да е предизвикана от батерия на лаптоп, експертът обясни, че тя може да предизвика взрив. Той обърна внимание, че методите на терористите са различни. Бомбата гърми по искане на самите терористи. Ние сме една крачка след тях. Затова са важни разузнаването, агентурата, отбеляза Бояджиев.

Не може да имаш пълни граждански права и свободи и да имаш пълна сигурност. Всичко трябва да се проверява, бъдещето е такова, коментира още експертът.

Той смята, че службите ни са готови да реагират при подобни ситуации. Българската система, която е дала сигнал на униформените, е с 98-процентова точност. Тя се използвала дори в САЩ.

Иван Бояджиев посъветва гражданите да не пипат и ритат изоставени раници и чанти, а да сигнализират полицията. Защото всяко преместване и ритане може да доведе до взрив, ако има бомба. „Информираният човек е 95 % защитен”, отбеляза експертът по взривните вещества.

Той посочи, че много голям процент от рисковите ситуации остават скрити от населението и така и трябва, за да няма смут, паника. Паниката е най-лошото нещо, което целят терористите. Дори служителите на летището са се паникьосали. Хората трябва да се обучават непрекъснато. До скоро в България думата тероризъм беше мръсна дума, не се споменаваше, допълни Иван Бояджиев.

На въпрос имало ли е предотвратен терористичен акт у нас след атаките в Париж, той заяви, че сигурно е имало. Хората трябва да живеят спокойно, но да бъдат много бдителни, заключи той и поздрави участниците във вчерашната акция на летището.