Иван Димов и Стойко Стоев от Висшия съдебен съвет подадоха оставки.

Припомняме, те бяха замесени със скандала около т.нар. Краси от Плевен.

В тефтерчето на плевенския бизнесмен бяха открити имената на трима магистрати, на които Красимир Георигиев е обещавал специфична подкрепа, за да спечелят места във ВСС.
Третото име, за което се предполага, че е търсил помощта на Краси от Плевен, е на Плавен Стоилов.

Вчера градският прокурор на София Николай Кокинов не отрече информацията, че в тефтерчето на бизнесмена има и имена на политици, но отказа да посочи кои са те.

„Единственият достоен акт, който мога да направя, е да подам оставка". С тези думи Стойко Стоев уведоми колегите си, че ще напусне ВСС.

Според него няма друг начин, по който да защити името си. „На журналистите ще кажа как започна всичко", каза още пред колегите си той.

„Аз се радвам, че работих с вас, обясни Стоев". „Съжалявам ако съм създал дискомфорт в работата на ВСС", изтъкна още магистратът.

Пред колегите си той посочи, че иска да излезе от ВСС с неопетнено име.

Според Иван Димов името му е било въвлечено в „тази неприятна кампания". „Аз не считам, че по какъвто и да е начин съм нарушил правилата на работа като член на ВСС", допълни още Иван Димов.

Той изтъкна, че е помогнал за реализацията на редица европейски проекти в областта на съдебната система. „Не искам да създавам проблеми на този орган", посочи още той.

Пред медиите по-късно Стойко Стоев заяви, че името му е замесено в голям корупционен скандал във ВСС".

Той и уточни, че това, което се пише в медиите за него, не е вярно и той не е замесен в корупция. „Не може човек да се обяснява за нещо, което не е извършил", уточни той.

Стоев призна, че е водил разговори с бизнесмена Красимир Георгиев (Красьо от Плевен), но те не са били с нищо компрометиращи.
„Не се притеснявам, че познавам това лице", заяви Стойко Стоев.

Пред журналистите той представи 4 папки с телефоните на лица, които познава.

Относно оставката си Стоев коментира: „Това решение го взех много бързо". „Не всичко, което е логично, е вярно", подчерта още той.

Стоев уточни, че подава оставка поради морално-етични съображения. „Не желая помията да се хвърля върху името ми", заяви още Стойко Стоев.

Той бе категоричен, че ще „покани" в съда всеки магистрат, който каже, че става въпрос за корупционен скандал.

По повод това как 27-годишния Красьо разполага с имената на висши магистрати, Стоев коментира, че някои хора събират марки, а други телефоните на магистрати и политици.

Контактите на Стойко Стоев с бизнесмена Красимир Георгиев са били във връзка с изграждането на лечебен център за церебрална парализа.

Стоев бе категоричен, че ще изгради центъра, макар и без участието на Красьо. Стоев обмисля да се върне към предишната си работа като апелативен съдия.

Оставката е личен акт.

С тези думи главният прокурор Борис Велчевкоментира двете оставки на Стойко Стоев и Иван Динев от ВСС. От тяхна гледна точка, това беше единственото възможно поведение, допълни той. Според главния прокурор в случая не става въпрос за виновност или невинност на двамата членове на Висшия съдебен съвет.

Понякога не е достатъчно да не правиш нищо лошо, много важно е и да не изглежда, че правиш нещо лошо, посочи той.

По повод това, че Стоев и Димов са от политическата квота, главният прокурор беше категоричен, че не е оказван натисквърху ВСС.

Относно третия висш магистратПламен Стоилов обвинител номер едно коментира, че Красьо му е звъннал за 4-5секунди и това едва ли може да счита за някакъв разговор. При Стоев и Димов комуникацията се осъществявала и от двете страни.

Освен това Красьо общувал и с други съдии, избрани и неизбрани в различни съдилища на страната. По думите на Велчев няма данни за размяна на 200 000лв, както алармира други висш магистрат Иван Колев.