E.ON България ще заведе дело срещу решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да намали технологичните разходи от 18% на 15%, тъй като това може да доведе до сериозни загуби за дружеството.

Според предварителни изчисления на компанията подобно решение ще доведе до обезценяване на стойността на дружеството, в което българската държава притежава 33 %.

Припомняме, преди време бе обявено, че държавата има намерение да продаде този дял.

Регулаторната комисия аргументира намаляването на признатите технологични разходи с обяснението, че направените инвестиции са довели до значително подобрение на качеството на електроснабдяването.

Намаляването с 3% на признатите технологични разходи от регулаторната комисия ще намали значително наличните средства на компанията, което ще се отрази негативно върху поддръжката, ремонта и развитието на електроразпределителната мрежа, както и върху подобряване качеството на електроснабдяване.

Решението  противоречи и на решението на ДКЕВР за въвеждането на показатели за качество на електроснабдяване, тъй като това затруднява спазването на определените от регулаторната комисия параметри за качество.

Според E.ON България такова решение на ДКЕВР е нарушение на законодателството и регулаторната методология.

Компанията ще търси съдействие и от страната на Европейската комисия.