Единната информационна система на съдилищата и работата по съдебната карта обсъдиха в правосъдното министерство.

Срещата бе между служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов и неговия заместник Мария Павлова с ръководството на Съюза на съдиите в България, Асоциацията на прокурорите в България (АСБ), Камарата на следователите в България (КСБ) и Съюза на синдикалните организации в Министерството на правосъдието. Информацията е от министерството на правосъдието. 

Проверяват единната информационна система на съдилищата

Проверяват единната информационна система на съдилищата

Била тромава и давала много грешки според съдии

Със съдийската организация обсъдиха работата по съдебната карта. Министърът и председателят на Съюза Калин Калпакчиев се уточниха, че са нужни ясни критерии за изработване на съдебна карта. За единната система на съдилищата бе споменато, че за електронното правосъдие е нужен цялостен подход.

С Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите министър Стоилов и зам.-министър Павлова обсъдиха подобряването на диалога между институциите и магистратските организации.

Върховните съдии с предложения за промени в единната информационна система

Върховните съдии с предложения за промени в единната информационна система

Настояват ВСС да отлолжи използването ѝ

Шефът на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов е готов организацията да участва активно в анализа на специализираното правосъдие.

Председателят на Камарата на следователите Петко Петков заяви желание за активен диалога в съдебната система и включването им в работни групи.

Стоилов и Павлова се ангажираха пред синдикатите да преодолеят забавянето на наредби, които спъват дейността на синдикатите в съдебната система. 

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов и заместниците му продължават срещите си с други професионални организации, неправителствени организации и синдикат към Министерство на правосъдието.

Днес те приемат представители на Висшия адвокатски съвет, Нотариалната камара, Камарата на частните съдебни изпълнители и Държавните съдебни изпълнители, информират от МП.

Поетапно възобновяват образуването на дела в Единната система на съдилищата

Поетапно възобновяват образуването на дела в Единната система на съдилищата

Изключение за ВАС и административните съдилища

Припомняме, през април 2020 г. съдебните кадровици обсъждаха манипулирана ли е системата за случайно разпределение на дела. След това спря договора с фирмата, която поддържа системата за случайно разпределение на делата.

На 16 септември 2020 г. ВСС спря въвеждането на дела в новата система на съдилищата. Съдиите излязоха на протест, защото видяха проблемите в системата.

Почти година след това от ВКС поискаха "Информационно обслужване", които отговарят за системата, да я възстановят, за да може да работи и да обучат магистратите как да боравят с нея.