От петък спират въвеждането на дела в Единната информационна система на съдилищата. Това решиха магистратите от Висшия съдебен съвет. Те гласуваха до 10 декември да бъдат отстранени недостатъци в софтуера и да се извършват необходимите доработки, съобщи БНР.

Съдии от различни съдилища в страната настояваха новата система да спре. Те се оплакваха от проблеми при използването й. Системата е внедрена по проект на европейската програма "Добро управление". Сутринта част от съдиите протестираха пред сградата на Съвета, а след това техни представители се срещнаха и със съдебните кадровици. 

Съдии на протест пред ВСС - не харесват новата е-система
Обновена

Съдии на протест пред ВСС - не харесват новата е-система

Софтуерът затруднявал работата им

Независимо от затрудненията и решението да спре системата, тя ще бъде въведена и в последния според графика съд - Върховният касационен съд (ВКС). И там ще се използва по вече образуваните дела. За новите дела ще се ползват старите деловодни системи, решиха още съдебните кадровици.

По-рано съдии от Софийския районен съд внесоха във Висшия съдебен съвет искане със 148 подписа за временно стопиране на новата Единна информационна система на съдилищата.

Съдията от Софийския районен съд Андрей Георгиев предупреди, че магистратите губят в пъти повече време за администриране на делата си. По думите му и предишни системи са имали подобни проблеми. "Ще задръстим деловодства, състави. В Софийския районен съд за три седмици ако не работи добре един състав, той затъва и после няма оправяне с години", каза съдия Георгиев. 

Миналата седмица над 130 съдии от най-големия български съд обявиха в писмо, че отказват да работят с новата програма, докато проблемите не бъдат решени. 

Магистратите поискаха въвeждaнeтo нa иcтинcĸo eлeктpoннo пpaвocъдиe и тo в ycлoвиятa нa pиcĸ oт paзpacтвaщa ce пaндeмия.

Адресати на обръщението на съдиите от Софийския районен съд, освен членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, са и колегите им от страната, съдебните служители и представителите на aдвoĸaтурата.

Това е трети протест на съдии пред ВСС за 31 години - нещо необичайно, съдиите протестират само в крайни случаи, каза съдия Емил Дечев от Софийския градски съд. Той също потвърди, че недоволството от системата е масово. За системата са похарчени над 6 милиона лева.

"За мен е абсурд ръководител на проект за въвеждане на електронно правосъдие и на електронна система на съдебните дела да бъде прокурор", подчерта още Емил Дечев. Според него има "сбъркана философия съдии и прокурори да бъдат вкарани в един кюп, в един кадрови орган".

Членове на ВСС успяха да сформират мнозинство от прокурори, следователи, адвокат и съдии от административни съдилища, които никога няма да работят с тази нова електронна система. Това мнозинство наложи решение на малцинството, което ще работи с новата електронна система за разпределение на делата, което само по себе си показва системен дефект, поясни как е създадена спряната система Емил Дечев.

Припомняме, през април съдебните кадровици обсъждаха манипулирана ли е системата за случайно разпределение на дела. След това спря договора с фирмата, която поддържа системата за случайно разпределение на делата.