От Специализираната прокуратура предоставиха информация за обвинението на народния представител Елена Йончева и по повод нейни изявления пред медиите.

Те припомнят, че на 8 ноември миналата година главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание даване на разрешение за провеждане на наказателно преследване срещу Елена Йончева за пране на пари, присвоени от "КТБ" АД, въз основа на доказателства от Специализираната прокуратура. Разследването е започнало на 31 август 2018 г. след сигнал до прокуратурата от народни представители.

От прокуратурата посочват, че Елена Йончева е дала съгласието си за провеждане на наказателното производство срещу нея.

Прокуратурата обвини Елена Йончева в пране на пари

Прокуратурата обвини Елена Йончева в пране на пари

Разследват я за финансови операции със средства, присвоени от КТБ

В хода на разследването е било установено, че едноличен собственик на капитала на "Авторска телевизия" ЕООД е Елена Йончева. Дружеството е вписано в Търговския регистър при Агенцията по вписванията с ЕИК 130692210, със седалище и адрес на управление: гр. София, район "Оборище", ул. "Велико Търново" № 10.

На 17 април 2012 г. Йончева е взела решение търговското дружество да учреди съвместно с офшорна компания "Далий Трейдинг Лимитид, юридическо лице с правноорганизационна форма ОДД и фирмено наименование "Офроуд" ООД.

На 20 април 2012г. от "Далий Трейдинг Лимитид" са взели решение за учредяване на съвместно дружество с "Авторска телевизия" ЕООД с фирмено наименование "Офроуд" ООД.

В решенията на управителните органи на двете дружества е посочен размерът на капитала на новосформираното - 10 000 лева. Посочва се и начинът на разпределение на дружествените дялове - по равно - по 5 000 лева за всяко.

"Далий Трейдинг Лимитид" се е задължило срещу записаните 50 дружествени дяла от капитала на "Офроуд" ООД да извърши парична вноска в размер 5 000 лева. Поело е задължение да направи и парична вноска в размер на 310 000 лева, които да бъдат отнесени във фонд "Резервен". "Далий Трейдинг Лимитид" се е задължило след учредяване на "Офроуд" ООД да направи и допълнителна парична вноска в "Офроуд" ООД в размер на 250 000 евро до 1 година, при годишна лихва 5 %.

Корнелия Нинова твърдо стои зад депутата Йончева

Корнелия Нинова твърдо стои зад депутата Йончева

Година и половина няма отговор от прокуратурата кои са политиците, получавали пари

На 23 април 2012 г. е приет дружествен договор на учредително събрание на съдружниците и е изготвен протокол от учредителното събрание на "Офроуд" ООД, който е подписан от Йончева и съдружниците на "Далий трейдинг лимитид". С него те избират за управител на новоучреденото дружество "Офроуд" ООД Елена Йончева. В това си качество тя е сключила с "КТБ" АД Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на "Офроуд" ООД.

На 13 юни 2012 г. и 22 юни 2012 г. от сметката на офшорно дружество "Далий трейдинг лимитид" по две сметки на търговското дружество "Офроуд" са получени парични средства в общ размер 333 000,00 евро с левова равностойност 645 423.90 лева, като на първата дата са получени 161 100 евро в левова равностойност 315 084,21 лева, предназначена за фонд "Резервен" на дружеството, а на втората дата - 171 900 евро в левова равностойност 336 207,18 лева.

Специализираната прокуратура е събрала доказателства за произхода на преведените парични средства от "Далий трейдинг лимитид" на "Офроуд" ООД. Установено е, че това са средства на "КТБ" АД, присвоени от три длъжностни лица от "КТБ" АД, на които предстои повдигане на обвинение. От извлеченията от различни банкови сметки е установено, че тези парични средства са били преведени от "КТБ" АД в полза на 5 контролирани от Цветан Василев търговски дружества, сред които е и "Далий Трейдинг Лимитед".

В периода от 13 юни 2012 г. до 6 ноември 2014 г. Елена Йончева е изтеглила всички преведени по сметките на дружеството парични средства.

Сплашването и репресиите няма да ме спрат, зарече се Йончева

Сплашването и репресиите няма да ме спрат, зарече се Йончева

Според нея всичко започнало след искането за независима експертиза на магистралите

Йончева е извършвала преводи за закупуване на аудио и видеотехника. Всеки месец е теглила в брой и определената от самата нея собствена заплата като управител на "Офроуд"ООД в размер на по 12 720 лева месечно.

Събраните доказателства сочат, че Елена Йончева е знаела за престъпния произход на средствата и че те са предмет на длъжностно присвояване.

Вчера Йончева беше привлечена като обвиняема за пране на пари в размер на 333 000 евро, извършено в периода от 13 юни 2012 г. до 6 ноември 2014 г. в съучастие с Б. М., като Йончева е извършител, а Б. М. е неин помагач.

Според обвинението като управител на "Офроуд" ООД, Йончева е получила по две банкови сметки в "КТБ" АД сумата от 333 000 евро и е спомогнала да бъде преобразувано това имущество в лично, като е знаела, че то е придобито чрез длъжностно присвояване. Деянието е извършено в изпълнение на решение на организирана престъпна група, като имуществото е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Специализираната прокуратура взе мярка за неотклонение на Елена Йончева "парична гаранция в размер на 20 000 лева".

На 16 януари 2019 г. съучастникът на Йончева - помагачът Б. М. също е привлечен като обвиняем.

Елена Йончева е била призована в съда още на 11 януари 2019 г., когато е била търсена от призовка на Следствения отдел на Специализираната прокуратура на известните й адреси в София, включително и на адреса на нейната майка, но не е била открита. Майка й е заявила, че не знае къде живее Елена Йончева.

След съдействие от органите на МВР и проведени телефонни разговори с Йончева, на 16 януари 2019 г. тя е получила призовка за привличането й като обвиняема на 22 януари.

Йончева: Добрев, Биков и Тодоров се опитват да ме сплашат, но номерът им няма да мине

Йончева: Добрев, Биков и Тодоров се опитват да ме сплашат, но номерът им няма да мине

Методите за репресии на ГЕРБ са класическа схема

От прокуратурата посочват, че твърденията на Елена Йончева, че е работила за ТВ7 не намират опора в доказателствата, тъй като тя е продавала филмите си на тази телевизия, а не е работила там.

Към настоящия момент "Офроуд" ООД е без управител, без имущество и без парични средства по банковите сметки, съобщават от прокуратурата.

Поради това, че след освобождаването на Йончева като управител на "Офроуд" ООД, съдружниците не са назначили нов управител за повече от 3 месеца, прокуратурата е поискала прекратяване на дружеството.