"Няма нито един факт, който да сочи, че от мен са били извършвани незаконни действия. Нито един факт за извършени престъпления." Това пише депутатът от БСП Елена Йончева в своя позиция относно иска на главния прокурор Сотир Цацаров за снемането на имунитета на народния представител. Позицията на Йончева е разпространена от пресцентъра на БСП.

Йончева пише, че се е запознала подробно с искането на Цацаров да образува дело срещу нея. В иска пишело, че делото е по сигнал на герберите Делян Добрев, Тома Биков и Антон Тодоров.
"Всички предприети действия на прокуратурата се базират единствено на твърденията на тези три лица", информира червената депутатка.

Цацаров поиска имунитета на Марешки, Йончева и още 4 депутати
Обновена

Цацаров поиска имунитета на Марешки, Йончева и още 4 депутати

Социалистът Георги Михайлов дава имунитета си

Йончева пише още, че иска делото да влезе в съда възможно най-скоро, защото по този начин истината щяла да излезе наяве.

Йончева: "Отправеното искане е потресаващо. Клевети, които отдавна се лансират от депутати на ГЕРБ. Няколко пъти призовах съответните отговорни институции да направят проверка - призовах, както от трибуната на Народното събрание, така и пред представители на медиите."

Народният представител от БСП отново натърти, че е запозната с методите за репресии на ГЕРБ.
Това било класическа схема, по думи ѝ.

Йончева: "Твърденията за "вероятно пране на пари" идват само два дни, след като аз и мои колеги настояхме за независима техническа експертиза на качеството на строителството на българските магистрали - вземане на вертикални ядки и анализ в лицензирани европейски лаборатории."

За трима депутати прокуратурата събира обвинение

За трима депутати прокуратурата събира обвинение

Това са депутатите Елена Йончева от БСП; Георги Михайлов от БСП и Борис Кърчев от ПП "ГЕРБ"

В позицията се посочва още, че през последната една година Йончева е внесла в ДАНС и прокуратурата документи, свързани с вероятни корупционни практики при строителството на преградното съоръжение на българо-турската граница.
"Бях обвинена от вицепремиера Валери Симеонов в национално предателство. По този повод той внесе срещу мен и сигнал в прокуратурата", обяснява Йончева и припомня и изнесения наяве от нея сигнал по случая "Кумгейт".

Йончева: "Клевета срещу мен е отправяна и от Бойко Борисов, за което беше осъден."

В края на позицията си социалистката споделя, че работата ѝ като журналист винаги е била публична и видима. Според нея прословутият договор, за който депутати от ГЕРБ са поискали от прокуратурата да насочи своето внимание, е за закупуване на телевизионна техника - камери, сателитни телефони, техника за директни включвания, монтажна апаратура.
Тази техника била налична, както и цялата документация.

Документите за "Кумгейт" са вече в спецпрокуратурата

Документите за "Кумгейт" са вече в спецпрокуратурата

Този факт означава, че има има разследване по "Кумгейт"

"В своята дейност по заснемането на документални филми в Сирия, Турция, Украйна, Ирак, Афганистан, Чечня.... съм се срещала и с бандити, с престъпници. По нашия екип е стреляно, били сме отвличани и бити... Опитът за сплашване няма да мине", категорична е тя.