Изключително тревожна тенденция към ескалация на случаите с домашно насилие отчете прокуратурата в Пловдив, съобщи БНР.

Нарастват инцидентите с побой над възрастни хора, сериозна агресия в семейната среда и други тежки прояви, посочи говорителят на Районната прокуратура Атанас Илиев. По думите му само в последните няколко дни са регистрирани четири "зловещи" случая, съобщи БНР.

При един от случаите известен бизнесмен от строителния бранш тормозил цялото си семейство, включително с подслушване, проследяване и видеоконтрол, а когато преди два дни открил, че съпругата му говори по "немаркиран" от него телефон, я пребил. Това не била първата му проява на насилие от негова страна - лекарят, който прегледал жената, си спомнил, че преди няколко месеца тя също е идвала при него с травми и белези по лицето, макар да твърдяла, че е паднала по стълби.

Нови мерки и промяна на "Що е то домашно насилие?" - законопроектът е за съгласуване

Нови мерки и промяна на "Що е то домашно насилие?" - законопроектът е за съгласуване

Бюджетът за борба с домашно насилие е 450 000 лв.

Внук алкохолик пък редовно пребивал 95-годишната си баба, искайки пари, а последният побой преди два дни бил толкова жесток, че възрастната жена е в кома, с опасност за живота. Насилникът Иван Дачев е в ареста. Той е бивш полицай и син на дългогодишния кмет на община "Марица" Запрян Дачев. В последните месеци живеел в едно жилище с 95-годишната си баба, като постоянно тормозел и биел болната и трудноподвижна жена. Системно злоупотребявал с алкохол и на 13-ти декември вечерта, отново в пияно състояние, вдигнал скандал, като ритал и удрял баба си, след което си легнал. На следващия ден отново я пребил жестоко, този път почти до смърт. Когато пристигнала, наетата да се грижи за нея болноглредачка видяла състоянието на жената. Внукът излъгал, че баба му е паднала от леглото, но болногледачката повикала линейка и полиция. Побойникът ще бъде съден, като го грозят от 3 до 15 години затвор. Иван Дачев е уволнен от полицията преди повече от десет години след разследване, разкрило множество злоупотреби и нередности.

Всички извършители в установените случаи на домашно насилие са арестувани и ще бъдат съдени по текстове от Наказателния кодекс, предвиждащи тежки наказания, но по думите на прокурор Атанас Илиев е необходимо и съдействието на обществеността, за да се води безкомпромисна борба с домашното насилие.

Дават на съд мъж за домашно насилие в София

Дават на съд мъж за домашно насилие в София

Обвинен е, че удрял и ритал жена си