Фирмата "Феникс Дупница" отказва да изчисти струпаните опаковки от лекарства край виадукта на АМ "Струма", който горя в пожар, съобщават от "24 часа".

Аргументът на фирмата е, че отпадъците не са нейни.

През август 2019 г. пожар повреди колоните на моста на новопостроената магистрала край Дупница, а ремонтът им струваше около 1,6 млн. лв.

След пожара екоинспекциятан в Перник издаде заповед за отстраняване на отпадъците, които "Феникс Дупница" съхранява в общински и държавни имоти, които не са отредени за тази цел.

Проверка е установила, че фирмата складира неправомерно боклуци и на други съседни имоти, собственост на държавата и на община Дупница. Проверката установила, че наистина извън регламентираните площадки дружеството трупа боклуци и на съседни терени под моста на АМ "Струма", където избухна пожарът през август 2019 г.

На 11 септември 2019 г., РИОСВ отново издава предписание за отстраняване на отпадъците заради опасност за увреждане на околната среда.

Глобиха с 5000 лв. „Феникс Дупница” за отпадъци на общинска земя

Глобиха с 5000 лв. „Феникс Дупница” за отпадъци на общинска земя

Окръжният съд потвърдиха санкцията

Въпреки че "Феникс Дупница" е почистила някои от терените, на останалите три имота - два общински и един държавен, са останали 5654 кубика полиетиленови чували с лекарствени блистери и изрезки. Дружеството обаче твърди, че боклуците не са негови, поради което няма да ги чисти. От фирмата заявиха, че отпадъците са собственост на общината и обжалваха заповедта в съд. Магистратите обаче я потвърдиха, след като извършена експертиза показала категорично, че лекарствените опаковки са собственост на "Феникс Дупница", която има договор с фармацевтична компания да приема блистерите за рециклиране.

Решението на съда в Кюстендил за потвърждаване заповедта на екоинспекцията не е окончателно.

РИОСВ-Перник се препъна в закриването на депото край Дупница

РИОСВ-Перник се препъна в закриването на депото край Дупница

Собственикът Кольо Илиев не е открит