Министерството на финансите бе конституирано като граждански ищец от състав на Специализирания наказателен съд по делото за продажбата на ЕVN преди седем години.

Подсъдимите - бившият министър на икономиката Трайчо Трайков, бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков и издателят Иво Прокопиев, се явиха лично в съдебна зала заедно с другите обвиняеми. Останалите обвиняемите са Радослав Рачев, Любомир Евстатиев, Петър Василев.

Обвинението е в безстопанственост в особено големи размери, с които държавата е ощетена, след продажбата на 33% от държавния дял на електроразпределителното дружество ЕVN. След тайно съвещание, на което се оттегли съдебният състав, бе призната постъпилата искова молба за конституиране в качеството на граждански ищец на министъра на финансите.

Исковата молба на финансовото министерство е постъпила на 12 януари 2018 г. Защитата на подсъдимите настояха съдът да остави без уважение постъпилата молба. Мотивът им е, че искът е предявен солидарно и се търси обща отговорност за деяния, които са в различни периоди и с различни извършители, без те да са обвинени в съучастие.

Предявеният граждански иск, според защитата, е за една и съща вреда и тя не може да бъде причинена по различно време. Защитата определи гражданския иск като противоречив и несъответен на обвинението.

И Симеон Дянков се сдоби с обвинение от прокуратурата

И Симеон Дянков се сдоби с обвинение от прокуратурата

Той е извършител, а Прокопиев подбудител, според обвинението

Припомняме, през август 2017 г. бившите министри на финансите и на енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков станаха обвиняеми по това дело.
Заедно с тях са обвиняеми и бизнесменът и акционер в инвестиционния посредник "Булброкърс" Иво Прокопиев, изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев и двама от дружеството - Любомир Евстатиев и Петър Василев.

Сделката за EVN е одобрена от КФН и Агенцията по приватизация, отсече Прокопиев

Сделката за EVN е одобрена от КФН и Агенцията по приватизация, отсече Прокопиев

Бизнесменът подкрепя „Да, България”, но не участва в нея

Трайчо Трайков беше обвинен че не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество и се е съгласил за продажбата на миноритарния дял на държавата в дружеството.

Това е станало в нарушение на утвърдената от Министерския съвет през 2003 г. стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества. Съгласно стратегията държавният дял в печеливши дружества трябвало да се продава на печеливша цена.
През 2011 г. държавата взела решение да продаде 51 000 акции в ЕВН. Една акция е струвала 1412 евро, а всъщност били продадени на двойно по-ниска цена - 1600 лева за акция.

Прокуратурата действа като "кафява" медия, твърди Трайчо Трайков

Прокуратурата действа като "кафява" медия, твърди Трайчо Трайков

Процедурата е организирана така, че да заобиколи закона, убедена Арнаудова

Дянков отговоря за престъпление по служба във връзка с приватизацията на остатъчните държавни дялове в електроразпределителното дружество EVN. Според прокуратурата, подбуден от Иво Прокопиев, Дянков е разпоредил на шефа на Агенцията за приватизация да възложи оценката на последните държавни 33% в "ЕВН България Електроразпределение" АД на "Булброкърс". Това било с цел инвестиционният посредник да получи облага от над 1.2 млн. лв.

Според прокуратурата Дянков е нарушил Закона за администрацията и Устройствения правилник на Министерство на финансите.

Той е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) да възложи изготвяне на приватизационна оценка на инвестиционния посредник "БУЛБРОКЪРС" ЕАД.

Съгласно Закона за приватизация и следприватизационен контрол обаче изготвянето на оценки се възлага на независими оценители.

Адвокатите на Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев (Булброкърс) поискаха връщане на обвинителния акт в прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения.

Адвокат Йорданка Вандова поиска прекратяване на наказателното производство спрямо Рачев, Василев и Евстатиев.

На искането за връщане на делото в прокуратурата се противопостави защитата на Симеон Дянков и Трайчо Трайков - адвокатите Марин Марковски, Даниела Доковска и Инна Лулчева, според които няма основание делото да се връща, а процесуалните нарушения могат да бъда отстранени в ход.