Разпоредил съм ГДБОП да се свържат с медиите, които са получили писмо от представящия се за руски хакер, който атакува системата на НАП. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на срещата си с футболните съдии в сградата на Българския футболен съюз, съобщават от "24 часа".

Маринов увери, че вече е започнала проверка и след като тя приключи, резултатите ще бъдат оповестени.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че до няколко български медии е било изпратено електронно писмо от лице, което твърди, че е хакерът, извършил вчерашната кибератака срещу Приходната агенция. В него се посочва, че той е руски гражданин, женен за българка.

От 11 г. изтичат данни, пише руският хакер, информирал за мащабната атака срещу НАП

От 11 г. изтичат данни, пише руският хакер, информирал за мащабната атака срещу НАП

Бил женен за българка, заплашва за още разкрития

Заради хакерската атака тази сутрин се проведе извънредна среща на службите при премиера Бойко Борисов, на която финансовият министър Владислав Горанов заяви, че изтеклата информация не представлява класифицирани данни. Тя е създадена от самите лица под формата на декларации. Експертните оценки са, че са изтеглени откъслечни парчета от огромната база данни, с която НАП функционира и която постоянно създава.

"В този смисъл не може да се смята, че на база на тази откъслечна информация може да се направи цялостен анализ", заяви Горанов. Той все пак призна, че страната ни е в една ситуация, в която киберсигурността ще бъде все по-голямо предизвикателство.

От своя страна по-рано днес вътрешният министър Младен Маринов призна, че атаката е удар по националната сигурност на страната.

От НАП пък съобщиха, че са засекли хакерската атака още през юни.

НАП засекли хакерската атака още през юни месец

НАП засекли хакерската атака още през юни месец

Уязвимата услуга е затворена