Все още не е приключила проверката как са направени снимките в спалнята на премиера Бойко Борисов, коментира пред БТВ началникът на НСО ген. Красимир Станчев. Изключено е охраната да има общо, той подозира близки от кръга на премиера

"Нашият закон не е пипнат и законът, и правилникът е същият. Ако лицата се оттеглят от нас, които ние охраняваме, това за нас е проблем. Законът си функционира и ние се съобразяваме с него", коментира ген. Станчев отхвърленото президентско вето върху поправките в Закона за МВР, които позволяват във вътрешното министерство да се създаде структура със сходни функции на НСО. Той е очаквал това от депутатите, защото често вето на президента се отхвърля.

Снимките от спалнята на Борисов целели руиниране на образа му

Снимките от спалнята на Борисов целели руиниране на образа му

По думите на проф. Антоанета Христова всичко това отвращава хората от политиката

Относно дублирането на дейности и структури, Станчев обясни, че повече го притеснява обезкръвяването на службата, "защото вече имаме такъв факт с Бюрото за защита на главния прокурор и там изтекоха доста хора, те са от нас. Вероятно и тук, при създаването на тези структури, ще се потърси някакво изземване на кадри от НСО и това ме кара да мисля, че не е здравословен този климат за мотивацията на хората."

Ако има охранявано лице от НСО, МВР и звеното към главния прокурор остава въпросът за отговорността и "това е големият проблем, когато се случи нещо такова, тогава всичките структури ще почнат да си правят нова инструкция за взаимодействие, но вече ефектът ще е нулев, защото случката ще се е случила. Това е важното нещо. Беше важно, като излезе този закон - дайте и останалите документи, да се пипнат тези неща и тогава да влезе законът в сила, но не се направи."

Относно поправките в Закона за МВР и кой определя застрашеността, той добави, че "министърът със своите началници, докато нашата комисия продължава да съществува. Това е изненадващ елемент за мен, ние ще взимаме отношение по въпроса да предоставим охрана на някого, пък той ще си избира с някакво заявление дали ще го пазим ние, или МВР."

Ген. Димитър Владимиров: Изля се много помия върху НСО, има целенасочена пропаганда

Ген. Димитър Владимиров: Изля се много помия върху НСО, има целенасочена пропаганда

Голяма загадка е защо се предлага избор коя служба за охрана да използва президента

За изтеклите снимки на премиера от резиденция "Секвоя", Станчев коментира, че "по никакъв начин не се съмнявам, че нашите служители са извършили някакво нарушение. Разбирате, че всеки човек, както и политиците, имат кръг от хора, как са го преценили този кръг. Защото от нещо такова произтичат тези снимки. Не мога да кажа."

Той изключва възможността да е станало с личната охрана, "няма как да е с тяхна помощ. Вярвам на тези хора. Те са от 11 г. с него - с добри взаимоотношения помежду си. Те му вярват на него и той на тях. Няма как някой да си подложи такава динена кора."

"Мисля, че ви казах за кръга от хора, в които, според мен, той е имал много силно доверие и не са проверявани по надлежния ред както трябва. Всъщност - така, според мен, се е случило", допълни той.

НСО е остатък от тоталитарния режим, според Искрен Веселинов

НСО е остатък от тоталитарния режим, според Искрен Веселинов

Много фактори клатят властта

Във връзка зачестилите скандали в последната година и заловен служител в съпричастност с организирана престъпна група, шефът на НСО обясни, че "няма как да нося отговорност за личния живот на един служител. Аз не съм органът, който ще го разследва. Вероятно има вина и там му е мястото, но нека изчакаме да приключи този процес." 

"По този повод след като се случи това с нашия колега, организирахме една група и моите идеи са да направим периодични тестове за лоялност, освен при първоначалното кандидатстване в службата и да въведем полиграф, който да ни даде насока доколко тези хора са надеждни и прикриват нещо от своето минало."

"Впоследствие да има периодичност на тази проверка на целия личен състав. В ход е това да се извърши с тестовете за лоялност и полиграфа трябва да влезе в предложението за изменение на закона. Искаме да създадем някакво звено от типа вътрешна сигурност, за да имаме все пак живо наблюдение на хората", добави ген. Станчев.

Ген. Станчев иска промяна в правилника за прилагане на Закона за НСО

Ген. Станчев иска промяна в правилника за прилагане на Закона за НСО

Тезата, че НСО е беззаконна, показвала откровено невежество