Работата на КПКОНПИ не удовлетворява изискванията за това, за което е създадена. От обявяването на гражданската конфискация в бюджета са влезли само 17 милиона лева". Това каза Георги Георгиев от ИТН по повод отхвърлянето на доклада за дейността на КПКОНПИ в антикорупционната комисия в парламента.

Това е причина представителите на четирите партии в коалицията единодушно да гласуват против приемането на доклада за дейността на КПКОНПИ. Представителите на ГЕРБ и на ДПС са гласували за приемане на доклада. Предстои разглеждане на доклада в зала, където също да бъде разгледан и гласуван. 

Отхвърлянето на доклада би трябвало да доведе до оставките на останалите четирима в КПКОНПИ, но няма да доведе, обясни Георгиев.

КПКОНПИ с нов временен ръководител

КПКОНПИ с нов временен ръководител

За втори път Славчев поема временно управлението на антикорупционната комисия

На въпрос: "Чии интереси е изпълнявала КПКОНПИ, ако не си е вършела работата", той отговори: "Политически интерес, бизнес интереси на партията, която създаде този закон - ГЕРБ". След нов въпрос той допълни, че комисията е защитавала и интересите на ДПС.

С идването на Цацаров комисията малко се е раздвижила, смята депутатът от ИТН. По времето на Пламен Георгиев комисията не е вършела работа по същество, каза още той. "Тя е ползвана по-скоро като политически инструмент. По времето на Пламен Георгиев комисията не е вършила работа по същество", каза Георгиев.

Според него това означава, че има огромен размер на имущество, върху което са наложени обезпечителни мерки, но на практика то не се отнема.

КПКОНПИ проверява транспортния министър Николай Събев

КПКОНПИ проверява транспортния министър Николай Събев

Замесен е и неговият заместник Илия Илиев

"Това показва, че (Комисията - б.р.) може да е един инструмент, с който да натискаш някого без да отнемаш имуществото му", каза Георгиев.

Стана ясно, че от създаването си до този момент Антикорупционната комисия няма методика за изчисляване на значителните несъответствия. Дадох примера с Цветан Цветанов - в интернет има публикуван доклад от неговата проверка, по който имаше незначително несъответствие. В същото време има публикувано друго несъответствие за около половин милион лева. Това показва, че когато няма методика, КПКОНПИ може да спаси едно лице, може и да му образува проверка.

Според Георгиев КПКОНПИ може да забави внасянето на един доклад за отнемане на имущество. Със срока, с който се забавя, имуществото не може да бъде отнето вече по давност. Освен, че може да манипулира методиката, Антикорупционната комисия може да спасява и лицето като не внася навреме доклада.

Почти 100 случая на корупция установи КПКОНПИ по данни от прокурорски поверки през 2021 г.

Почти 100 случая на корупция установи КПКОНПИ по данни от прокурорски поверки през 2021 г.

Комисията е приела и 22 решения за установяване на конфликт на интереси

Комисията има огромен брой работа, но тя е несъществена, в същото време отлага внасянето на съществен доклад.

Той похвали изказванията на досегашния председател на КПКОНПИ и бивш главен прокурор Сотир Цацаров, който обяснил, че комисията се е бавела поради изчакване на тълкувателни решения. Това означава, че законът не е бил добър, обясни Георгиев.

Според него сега е нужно да се направи добър закон и да се вземе предвид дори колко трябва да е значителното несъответствие, даде пример Георгиев.