Бизнесменът Георги Гергов обжалва пред Окръжен съд Пловдив отказа на Търговския регистър да впише апорта на варненските акции в "Пълдин туринвест". Това съобщи БНР.

От ДБ са внесли молба в съда случайното разпределение на делото, което ще бъде направено по-късно през деня. Те настояват и това да се случи в присъствието на медиите.

Общинската съветничка от ДБ Веселина Александрова изтъкна, че общественият интерес към казуса с Панаира е толкова висок, че публичността и действията по въпроса ще способстват за повишаване доверието в съдебната система.

Търговският регистър отказа да впише акциите на Варна в Пълдин туринвест

Търговският регистър отказа да впише акциите на Варна в Пълдин туринвест

Един от мотивите е, че оценката от вещите лица на варненските акции е неактуална от октомври 2021 г.

През ноември 2022 г. бизнесменът Георги Гергов, който е и бивш кадър на БСП, придоби акциите на община Варна в капитала на "Пълдин туринвест" и стана мажоритарен собственик със 79% от дяловете в Панаира.  Гергов посочи, че е готов да дари на общината площ в панаира и там да бъде изградена нова опера. Тази схема и това предложение не са нови, след като Георги Гергов се опита да ти приложи и през 2017 г.

И до този момент не беше ясно обяснено защо и как община Варна продължава да притежава въпросните акции, въпреки че през 2017 г., при първия опит да бъде прокарана тази схема, Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично премиерът тогава Бойко Борисов наредиха на Варна да върне акциите в Министерство на икономиката.

В края на месец април прокуратурата също подхвана казуса с Пловдивския панаир.