Председателката на парламентарната комисия по здравеопазването Десислава Атанасова от ГЕРБ призна в ефира на bTV, че кадровите промени в Министерството на здравеопазването са забавили реформата в сектора с една година. Тя заяви това по време на дебат с депутатката от БСП Мая Манолова по повод предстоящия вот на недоверие към правителството.

„Червената" депутатка изрази мнение, че системите на образованието и медицинската помощ ще бъдат осакатени от настоящето управление и ще бъдат необходими години, за да се възстановят. Поради тази причина темата на вота на недоверие срещу правителството на ГЕРБ ще бъде свързана с неуспехите в една от тези сфери. Според Манолова, песимизмът и социалната безнадеждност са на фрапантни нива в обществото.

Десислава Атанасова заяви, че не вижда нужда от вот на недоверие, но призна, че в системата има множество проблеми, тъй като тя не е реформирана. Това е така, тъй като промените в управлението на НЗОК и МЗ са забавили подобренията в системата с една година. Атанасова припомни, че два от вотовете срещу Тройната коалиция са били свързани именно с неуспехи в здравната и образователната политика.

Депутатката от ГЕРБ заяви, че първата стъпка на реформата е приемането на Закон за лечебните заведения, чрез който ще се пристъпи към създаване на национална здравна карта. Атанасова потвърди намерението на управляващите да преструктурират част от болниците. Като пример тя посочи, че диспансерите ще станат медицински центрове или специализирани болници.

Манолова я контрира, като заяви, че министър Борисова при обиколките си из страната с „окръжно" е поставила основите на здравната карта дни преди приемането на закона. Според депутатката от БСП, в системата сега се усеща единствено недофинансиране, което пречи на нормалното функциониране на здравеопазването.

Атанасова припомни твърдението на финансовия министър Симеон Дянков пред парламента вчера, че от 10 години не е правено нищо за реформи в здравната сфера и единствено чрез бързи и ефективни действия положението може да се подобри. Тя посочи, че са заделени допълнителни 65 млн. лева до края на годината, а касата разполага с над 1 млд. лева.

Основна цел сега ще бъде да се спре източването на НЗОК. Пациентите-призраци и свръхизписването на лекарства ще бъдат ограничени чрез въвеждането на електронната здравна карта.

Манолова призова да се разблокира резервът на здравната каса, тъй като са необходими поне 205 млн. лева, за да се покрие критичния минимум от задължения на лечебните заведения. Тя нарече действията и изказванията на Дянков „цинични", тъй като е недопустимо да се задържат парите на хората до края на реформата.