Единодушието на прокурорската квота във ВСС около номинацията на Иван Гешев за главен прокурор показва обединение и дава надежда, коментира пред БНТ бившият служебен премиер, председател на парламента и преподавател в Юридическия факултет на СУ проф. Огнян Геджиков.

"Не ми харесва аматьорщината в управлението", относно законодателната дейност, обясни той и добави, че за разликата от преподаването, политиката не му липсва.

В парламента липсва професионализъм, има нужда и от Консултативния съвет по законодателството, който той оглавяваше в НС, коментира Герджиков. "Първо са много малко юристите и след това - политиците много не обичат да бъдат ограничавани от правото, защото не могат да провеждат техните си виждания".

"От 2000-та година Кодексът за социално осигуряване е в сила. Сега сме средата на 2019 година. Изменян е 136 пъти. По 7 пъти на година. Това нормално ли е", обясни той лошата работа на парламента и постоянната промяна на закони, приемани от НС.

Относно изказване на Гешев, че изборът за главен прокурор ще е "кален, мръсен избор, с платени магистрати и политици", Гердижков счита, че това важи не само за главния прокурор, но и за председателите на ВКС и ВАС.

Гласят Гешев за единствена номинация за главен прокурор

Гласят Гешев за единствена номинация за главен прокурор

Сегашният зам.-главен прокурор отговарял на профила

Той добави, че никога не е бил във Висшия съдебен съвет, гледа и се надява да бъде както трябва.

"Справедливостта у нас това е малко дефицитна стока, защото не можем да си подредим къщичката както трябва. Защото сме един народ на кръстопът, който е научен все да бъде един срещу друг, малко черноглед народ, народ, който обича да почита конфронтацията, отколкото единението", добави проф. Герджиков.

Относно избора на европейски главен прокурор и номинацията на Лаура Кьовеши, Герджиков обясни, че "тя ще наблюдава само изразходването на европейските средства".

"Тя няма да бъде над нашия главен прокурор. Тя идва с определен профил. В този профил ще има представители от българска страна като нейни заместници. И така трябва да бъде", коментира той.

Кьовеши увеличи шансовете си за главен прокурор на ЕС, Франция застана зад нея

Кьовеши увеличи шансовете си за главен прокурор на ЕС, Франция застана зад нея

Надявам се, че това ще доведе до решение в тази посока