Заменянето на фактическото съпружеско съжителство с понятието "интимна връзка" в Закона за защита от домашно насилие е прах в очите на обществото.

Това мнение изрази бившият главен прокурор Иван Гешев, според когото промяната на една формулировка с друга няма да реши проблема с домашното насилие.

Настоящите управляващи нямат нито капацитет, нито желание да предложат цялостно решение на проблема, подчертава Гешев. По думите му е крайно време да се напише изцяло нов Наказателен кодекс, тъй като настоящият е приет в далечната 1968 г. и вече е морално остарял.

"През годините той е претърпял множество поправки - кърпен е за щяло и нещяло, а днес вече не отговаря на нуждите на обществото", допълни бившият главен прокурор.

Според него управниците нямат желание за нов НК, защото тогава няма и те да са в безопасност. Затова те отново ни предлагали поредната поправка на парче.

ГЕРБ, ДПС и ПП/ДБ решиха домашното насилие да се наказва и при интимна връзка

ГЕРБ, ДПС и ПП/ДБ решиха домашното насилие да се наказва и при интимна връзка

Наказанията за лека и средна телесна повреда ще бъдат увеличени

Иван Гешев е убеден още, че и завишените наказания за насилниците няма да сработят, защото е без значение какъв е размерът на наказанието, ако то не се налага.

"А дори и след промените, нашият НПК ще си остане най-формалистичния в ЕС и процесът ще продължи да се шиканира по същия начин, както и досега", добави той.

По думите му поправката криела и друга опасност - "тя отваря вратата за приемането на Истанбулската конвенция по заобиколен начин, защото чрез понятието "интимна връзка" впоследствие могат да бъдат регламентирани и еднополовите бракове".

Вероятно именно това е истинското интимно намерение на управляващата сглобка, заключи Иван Гешев.

За борба с домашното насилие Денков заръча анализи на 4 министерства

За борба с домашното насилие Денков заръча анализи на 4 министерства

Повод за това е случаят в Стара Загора