Времето за политическо говорене изтече, време е за незабавни действия тук и сега. За това настоя главният прокурор Иван Гешев в изявление по актуални теми.

Тази сутрин от прокуратурата съобщиха, че главният прокурор е изпратил писма до всеки един народен представител. На брифинга Гешев също съобщи това и изрази своята готовност да се отзове за среща с партиите от 48-то НС.

Прокуратурата ще ангажира целият си експертен потенциал, включително с експертни предложения за законодателството с цел ефективна и реална правна реформа. Надяваме се, че най-после гласът на магистратите, академичната общност ще бъде чут в професионален, а не политически дебат, изтъкна обвинител номер едно.

Такъв дебат би могъл да проведе и държавният глава Румен Радев като обединител на нацията, настоя Гешев.

Той е загрижен за родината си и за всички хора, които живеят в нея, защото "сме изправени в провал в борбата срещу престъпността, която засяга ежедневието на всички ни и поставя под въпрос сигурността на хората".

Гешев вини и МВР, съда и законите за състоянието на правосъдието
Обновена

Гешев вини и МВР, съда и законите за състоянието на правосъдието

Отрича да има война между МВР и прокуратурата

По думите му усещането е, че част от държавните институции са абдикирали от задължението си. Всеки един от нас вижда увеличаващата се престъпност, войната по пътищата, телефонните измами, битовата престъпност, засягаща живота и здравето на хората, вълната от наркотици, увеличаващият се миграционен натиск, изброи големите проблеми в крими обстановката в страната Гешев, като не пропусна и предупреждението, че близо до страната ни се води война, а и сме изправени пред тежка икономически и социална криза.

"Ние, които работим за държавата, сме задължени да гарантираме сигурността на хората", категоричен бе главният прокурор. Спешно трябва да възстановим нормалното взаимодействие между институциите. Нуждаем се от незабавни законодателни реформи и мерки за овладяване на престъпността, настоя Гешев.

Той добави, че хората не заслужават да страдат от ръста на престъпността, конюнктурни и политически цели и олигархически зависимости. Само и единствено взаимодействието между всяка една от властите, диалогът и загърбването на личния интерес може да доведе до постигането на целта - цел, която обществото очаква, а всички ние дължим, подчерта Гешев.

Крум Зарков напоследък вижда и наказателно-правен популизъм

Крум Зарков напоследък вижда и наказателно-правен популизъм

Всички законопроекти по Плана за възстановяване са подготвени