Държавният глава Румен Радев започна консултациите с представителите на "Демократична България" с упрек за спрялата и неизвършената съдебна реформа, в която се корени и борбата с корупцията. Закриването на специализираните съдилища, макар и положителна крачка, не е достатъчна, според Румен Радев. 

Държавният глава припомни думите си и от началото на мандата на това управление преди шест месеца, че ако не се предприемат решителни стъпки в тази посока, статуквото ще вземе своя реванш. Именно това се и случва в момента, а страната е изправена пред редица кризи, сред които се нареди и политическа такава.

"Темата за съдебната реформа изпадна от фокуса на кабинета, а всъщност тя е една от причините за срива на доверието", заяви държавният глава.

Президентът Радев подчерта, че политическите сили трябва да намерят баланс между усилията за съставяне на нов кабинет и приемането на националния бюджет, така че да бъде поставена законодателна основа за реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост. Държавният глава посочи, че разчита на политическия опит и зрялост на ДБ за намирането на този важен баланс.

В строго официален тон продължи президента в обръщението си към тримата представители на "Демократична България", изтъквайки, че консултациите в институцията се правят в съответствие с Конституцията, за да се намери изход от създалата се ситуация.

Христо Иванов, съпредседател на ДБ, отвърна в не по-малко официален тон, изтъквайки също, че консултациите при президента са част от предвидените конституционни процедури. По думите му политическата криза се корени в невъзможността на политическите сили да сформират диалог по изявени приоритети, както и да формулират такива приоритети изобщо. А тези приоритети не са мираж, а действителност, изтъква Иванов.

За тази невъзможност, съпредседателят на ДБ обаче обвини не само мнозинството, но и опозицията, която само на думи призовавала за диалог и конструктивност, но действията й показвали друго.

Христо Иванов посочи не на последно място, че политическата криза не може да се преодолее с бързане, тъй като е нужно да се даде време да се формира този диалог по приоритети. Припомняме, че вчера държавният глава свика консултации за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент само час след като оставката на правителството Петков бе депозирана в Народното събрание. Последваха разговори с представители на ГЕРБ/СДС и ДПС, а от "Продължаваме промяната" и БСП не се отзоваха, като изтъкнаха заетост с актуализацията на бюджета в парламентарна комисия и поискаха нова дата за консултации.

По-рано тази сутрин се състояха консултациите с "Има такъв народ"

ИТН с всичко по силите си за нов кабинет в този парламент

ИТН с всичко по силите си за нов кабинет в този парламент

По-добре избори или консултации, отколкото управление на ГЕРБ 9 години безметежно