Ден преди първото заседание на 48-ото Народно събрание, главният прокурор Иван Гешев изпрати писмо до всеки един от избраните народни представители.

В писмото Гешев призовава за активно взаимодействие и обединение между всички държавни институции като предпоставка за възстановяване на законността в държавата.

Главният прокурор Иван Гешев: Къде виждате държава

Главният прокурор Иван Гешев: Къде виждате държава

"Ние не робуваме на никакви корпоративни и частни интереси", твърди той

До този момент прокуратурата отчита, че взаимният контрол не е достигнал нужните нива, а резултата от това е налице- занижено доверие на обществото в институциите, както и ръст на престъпността.

В писмото си Иван Гешев посочва като аргумент за нуждата да се работи съвместно и единно както войната в Украйна, така и социалната и икономическата криза. "Реални действия са възможни единствено при незабавно обединение на усилията на цялата държава в посока решаване на неотложните проблеми за обществото, загърбвайки лични или конюнктурни интереси, в името на държавата и за постигане на очакваната сигурност, стабилност и просперитет."

Иван Гешев призовава и за сериозно обмисляне на съдебната реформа.

"Като главен прокурор на Република България очаквам 48-то Народно събрание да се заеме незабавно и отговорно с проблемите в правосъдната система на страната ни.", апелира Гешев.

Гешев вини и МВР, съда и законите за състоянието на правосъдието
Обновена

Гешев вини и МВР, съда и законите за състоянието на правосъдието

Отрича да има война между МВР и прокуратурата

Той изяви готовност да обсъди, ако представителите проявят желание, предизвикателствата пред законността и справедливостта и необходимите промени за тяхното преодоляване.

"Убеден съм, че ние, представителите на институциите, не само заради конституционно установените ни правомощия, но и като част от българското общество, дължим това на държавата си."- завърши с призив писмото си Иван Гешев.