Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане до Върховния касационен съд за възобновяване на дело за извършено през 2007 г. двойно убийство в близост до река Камчия, съобщиха от прокуратурата.

ВКС е издал последната си присъда по делото на 23.06.2016 г.

Магистратите са отменили частично постановеното решение на Апелативен съд - Варна. Така двама от обвиняемите са признати за невиновни.

Н. Николов и Г. Начев са оправдани по части от повдигнатото им обвинение за убийство.

Те заедно със съучастниците им М.Стоименов и И. Адамов имат осъдителни присъди от по 18 години.

Николов беше сочен за подбудител и помагач, а Начев - за извършител. 4-мата са умъртвили В. Евтимов и Д. Петкова и деянието е извършено по особено мъчителен начин за убитите и с особена жестокост.

Части от присъдите на другите двама също са махнати.

Според главния прокурор при постановяване на оправдателните части на присъдата, са допуснати съществени нарушения и това е довело до неправилно приложение на закона.

Според Цацаров направените изводи в производството са резултат на надценяване доказателствената стойност на показанията, които обвиняемите са дали. Не е било проверено дали са достоверни и съдът се е опрял на тях.

Главният прокурор е поискал ВКС да възобнови наказателното дело и да се отмени оправдателната част от постановената присъда.