Главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров разпореди на директорите на СДВР и ОДМВР в страната предприемане на допълнителна организация по отношение на контрола на неправоспособни водачи, съобщават от пресцентъра на МВР. В това число влизат и водачите, лишени от право да управляват моторни превозни средства, както и собственици, които допускат или предоставят управлението на МПС на неправоспособни лица.

В отделна точка на документа главният секретар разпорежда във всеки случай, при който е установено подобно нарушение, да се взема отношение по административен ред, съгласно разпоредбите на чл. 177, ал. 1, т. 3, буква "а" и чл. 171, т. 2а, буква "а" от ЗДвП към собственика, длъжностното лице или водача на МПС в случай, че е налице основание за това. Разпореждането е във връзка с анализ, извършен от ГД "Национална полиция", на цялостното изпълнение да дейностите по тази линия.

Шефът на КАТ: Дрогираните шофьори са повече от пияните

Шефът на КАТ: Дрогираните шофьори са повече от пияните

Редовно водачи отказват да бъдат тествани

Ето част от мерките, които предлага комисар Петър Тодоров:

- Техническите средства (полицейските камери) да са максимално натоварени.

- Увеличаване на контрола в малките населени места.

- Предприемане на незабавни действия при установяване на неправоспособен водач.

- На място да се издават протоколи за предупреждение.

- Връчване на призовка в рамките на 7 дни след установено нарушение.

- Активно наблюдение на нарушителите.

- При установяване на нарушение, да се взема отношение по административен ред.

- Наказателните постановления да се връчват лично.

МВР изтъква, че има голям брой постановления, които не са връчени (628 бр. по чл. 177. ал.1 т.1 33 от тях погасени по давност; по чл.177 ал.1 т.2 6058 бр, 580 погасени по давност; чл. 177 ал.5 100 бр. 13 от тях погасени по давност)

- Извършване на проверка защо постановленията не са връчени на време.

- Отразяване на постановленията в АИС и АНД непосредствено след връчването им.

Комисар Тодоров постави и задачи на началниците на областните дирекции на МВР. Те са насочени към противодействие на предпоставките за ПТП и изготвяне на списъци за водачите, неправомерно лишени от правото да управляват МПС. Това което, прави впечатление е предложението резултатите от проверките да бъдат изпращани до медиите.

Безсрочна ударна акция срещу дрогирани водачи започва МВР

Безсрочна ударна акция срещу дрогирани водачи започва МВР

Рашков призова гражданите да съдействат на МВР, като сигнализират за нарушения на пътя

Припомняме, че през последните имаше ръст на инцидентите, причинени от дрогирани и пияни водачи. Късно вчера служители на СДВР спрели криволичещ автомобил на столичния булевар България. Дрегерът показал. че шофьора карал с 5.11 промила алкохол в кръвта. В Плевен пияна жена блъсна няколко автомобила, сред които и полицейска патрулка. Георги Семерджиев пък предизвика тежка катастрофа в София, при която загинаха две млади момичета.