ВСС е органът, който трябва да гарантира независимостта на съдебната власт. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов за днешното заседание на ВСС, на което трябва да бъде разгледан сигналът за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Припомняме, той бе внесен от служебния правосъден министър проф. Янаки Стоилов.

Когато има състав на ВСС, който не гарантира независимостта на съдебната власт, това налага останалите власти да не стоят равнодушни в защита на Конституцията и Републиката, настоя Христо Иванов. Той подкрепя действията на служебния министър на правосъдието.

Съпредседателят на ДБ обаче няма високи очаквания, че ВСС ще реагира по-адекватен начин на внесения сигнал за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Христо Иванов запита какъв престиж имат българската съдебна власт, българската прокуратура и главният прокурор.

Янаки Стоилов: Важно е да има произнасяне по същество

Янаки Стоилов: Важно е да има произнасяне по същество

Това ще е сериозен тест за ВСС

България стана обект на безпрецедентна интервенция по отношение на правосъдния суверенитет с акта "Магнитски". България не може да излъчи и да попълни своята квота от европейски прокурори, възмутен е Христо Иванов. "Какъв престиж, Бога ми. Време е ние да прекратим това положение и нормалният ред на ВСС да разгледа това предложение и да освободи Иван Гешев", настоя Христо Иванов.

Той смята, че тази ситуация е още един аргумент за това, което ДБ анонсирали - време е всички ние да започнем спешна сериозна дискусия от дълбока конституционна промяна в българското правосъдие и прокуратурата. ДБ призоваха всички партии да излъчат по едно контактно лице за организиране на обща публична дискусия за необходимостта от реформа в правосъдието, прокуратурата и предсрочното освобождаване на Иван Гешев, така и по всички други теми свързани с правосъдието.

Адвокат Николай Хаджигенов от коалицията "Изправи се. БГ. Ние идваме" подкрепя становището на ДБ и са твърдо "за" публичност на заседанията на ВСС. Ако говорим за независимо правосъдие, това зависи от нас, обърна се Хаджигенов към депутатите. Той няма да остави ВСС в този състав за свинщините, които прави.