Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обжалва отказа на Специализираната прокуратура да разследва записите с гласа на премиера Бойко Борисов, съобщиха от партията.

"Това постановление е класически пример за замазване. Като се започне с това, че прокуратурата всъщност не е проверила дали говори Борисов. Това щеше да е смешно, ако не беше трагично. Две международни експертизи междувременно доказаха, че това е гласът на Борисов, но нашата прокуратура не се интересува от това говори ли премиерът", каза Христо Иванов пред Съдебната палата в София.

Прокуратурата е разпитала само хората, които биха били обект на разследване, без да си направи труда да събере странични данни, допълни той.

Радев иска първо да излезе истината за шкафчета, записи и схеми
Обновена

Радев иска първо да излезе истината за шкафчета, записи и схеми

Думите му са в отговор на предложението на Каракачанов за оттегляне

През декември 2020 г. Специализираната прокуратура отказа да разследва записите по сигнала на Христо Иванов, който поиска публикуване на всички материали по проверката, както от прокуратурата са правили по други разследвания. Спецпрокуратурата отказа да стори това.

Публикуването на материали по време на разследването Иванов нарича "стандарта "Гешев". Прокуратурата прави това, само когато става дума за опозиционни фигури. Когато става дума за властимащите, това не се случва, изтъкна Иванов.

Според прокурор Николова мотивира отказа си с това, че информацията била служебна тайна и хората имали право да се запазят личните им данни.

Христо Иванов иска прокуратурата да публикува материалите от проверката за записите на Борисов

Христо Иванов иска прокуратурата да публикува материалите от проверката за записите на Борисов

Липсва информация дали гласът е на Борисов...

"За надделяващ обществен интерес, както говори нейният началник Гешев, тя не си и спомня", коментира Иванов. По думите му прокурорката сега е открила един член 198 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) - информацията, получена в хода на предварителна проверка, не подлежи на разгласяване, а неспазването на това разпореждане влече наказателна отговорност по чл, 360 от Наказателния кодекс (НК). Политикът очаква по този член прокурорката да се сезира за изнесените данни по други дела от главния прокурор иван Гешев.

Бившият правосъден министър в кабинета "Борисов-2" Христо Иванов призова депутатите да не избират бъдещия прокурор, който ще проверява главния. Мотивът му, защото очаква тази синекура да бъде ликвидирана и да се въведе реална отчетност на главния прокурор.

"Няма да позволим тези записи да бъдат забравени. Всички възможни процедури ще използваме и го правим последователно, защото искаме да изградим онази реална бариера между Борисов и възможността да се кандидатира отново за премиер", каза Иванов.