Този Висш съдебен съвет (ВСС) отдавна е загубил авторитета и кредита си на доверие пред обществото, ако някога ги е имал изобщо. ВСС е просто мажоретен състав, който обслужва главния прокурор, избраха го безкритично, крепят го безкритично и никога не посмяха един въпрос да му зададат и да покажат някаква независимост.

Това заяви пред News.bg съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов за неуспешния опит във Висшия съдебен съвет да бъде прекратен предсрочно мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Според него настоящият състав на ВСС доказа, че докрай ще брани главният прокурор като група пионери, които са около своя водач. Христо Иванов не очаква нищо вече от ВСС, но и не знае какво планира Министерство на правосъдието оттук нататък. Моето притеснение е, че съдебната номенклатура смята, че може да се презареди в следващия състав на ВСС, без изобщо да отчита реалностите. Тези хора тежко са загубили връзка с реалността и много бъркат, ако мислят, че обществото още дълго ще търпи тяхното поведение, изтъкна Христо Иванов.

"Не може да загубиш нещо, което нямаш, но сигналът от цялата тази позорна процедура е, че българската съдебна власт няма вътрешна воля за промяна и не може да намери ресурса да разбере, че така не може да се продължава", изтъкна Иванов.

Той вижда във фигурите, които се избират в рамките на една кампания, организирана от съдебната номенклатура, до голяма степен предвождана от председателя на ВАС Георги Чолаков, че статуквото в съдебната власт смята, че може да продължи по същия начин - несмущавано, посочи Христо Иванов.

Тези хора не разбират, че страната се променя и че иска промяна. По този начин на поведение - тотално безочие и гьонсуратлък накрая наистина ще доведем страната до политическа и обществена конвулсия, при която не знам точно каква цена ще платим, но просто човек трябва да носи отговорност и да има връзка с реалността. Не може при всички тези факти за поведението на Гешев да се твърди, че е чист като гълъб и по никакъв начин негово поведение не е дискредитиращо за съдебната власт в България, посочи Христо Иванов.

Тревога за ВСС в доклада на ЕК за България

Тревога за ВСС в доклада на ЕК за България

Европейската комисия ни смъмри заради липсата на присъди за корупция по високите етажи на властта

Той добави, че при положение, че България е под три мониторинга, че Гешев е критикуван директно от Европейския парламент, че сме в тежка международна изолация, че цялото обществено мнение е срещу него, ВСС продължава да се държи все едно няма нищо.

Христо Иванов настоя Гешев да извади статистика или медиите да го направят, за това колко пъти прокурорската колегия на ВСС е гласувала различно. Това е най-реалният измерител, за да видим дали има Гешев правомощия или не, има ли механизми, формални или неформални за влияние. Ако той е този, който определя гласуванията на прокурорската колегия, ако те са винаги в унисон с неговата воля, има достатъчно механизми за влияние, каза Иванов.

Христо Иванов допълни, че 6 месеца не са време, в което може да се постави някаква пълноценна оценка, тъй като в този срок един министър не може да се разгърне и да покаже всичко. Надежда Йорданова показа смелост, принципност, целенасоченост и фокус, така че мисля, че оценката на българските граждани за нея е много добра. Тя се превърна в едно от харесваните лица на този кабинет заради всички свои качества, похвали я той.

"Тя направи заедно с колегите Министерски съвет и в коалицията важни стъпки - ние модернизирахме образованието по "Право", започнахме да прилагаме законодателната програма, свързана със съдебната реформа, премахнахме специализираните съдилища", открои още Христо Иванов.

Радев упрекна ДБ за забавената съдебна реформа

Радев упрекна ДБ за забавената съдебна реформа

Христо Иванов отвърна, че с бързане политическата криза не се преодолява