Издирваният с Европейска заповед за арест по случая с изоставения камион с мигранти и 18 жертви е задържан в Гърция. Информацията е потвърдена от прокуратурата. Името на арестувания е Валентин Христов, съобщи БНТ.

Според източници на националната телевизия Христов е хванат близо до границата на Гърция с Турция, на пътя между Александруполис и граничния пункт "Капитан Петко войвода".

По искане на българската прокуратура той ще бъде екстрадиран у нас. Очаква се това да стане до два месеца. Дотогава Валентин Христов ще остане в гръцки затвор.

Преди задържането той е заявил за БНТ, че снощи е разбрал от медиите, че е издирван. След това лично попитал окръжния прокурор на Бургас къде да се яви.

Разкриха каналджиите, отговорни за смъртта на 18-те мигранти, 6-ма с обвинения

Разкриха каналджиите, отговорни за смъртта на 18-те мигранти, 6-ма с обвинения

Един е избягал зад граница

Христов познавал сочения за ръководител на групата за трафик на мигранти Виктор Кузмов, но не знаел той да се е занимавал с подобна дейност. "Да, познавам го. Не е тайна, че се познаваме. Големи приятели сме. Познавам го повече от 10 години", посочва той.

Валентин Христов категорично отрича самият той да свързан със случая или да е участвал в трафик на мигранти.

Нова телевизия пък информира, че че друг от арестуваните - мъж от Бургас, е трябвало в момента да бъде в затвора и да излежава присъда за нелегален трафик на хора. Той бил задържан два пъти за нелегален превоз на мигранти -край Елин Пелин и в района на Чирпан. И при двете задържания бил сключил споразумение с прокуратурата за ефективни наказания от по 5 месеца затвор, според източници на медията. Мъжът бил изтърпял първата присъда, като излязъл от затвора през януари. В края на месеца излизязла и втората му присъда. Прокуратурата обаче изтеглила документите му от Съдебна охрана и така било отменено изтърпяване на второто му наказание, за което в момента той е трябвало да бъде в затвора.