Служителите на "Пътна полиция" хващат по 1 000 нарушители на пътя всеки ден. Това обяви пред БНТ главеният инспектор Росен Рапчев от "Пътна полиция".

Най-тежките нарушения били свързани с шофирането след употребата на алкохол или под въздействието на наркотични вещества.

Според Рапчев новите разпоредби в Закона за движение по пътищата ще увеличат броя на санкционираните, което ще спре част от шофьорите да карат пияни или без книжка. Предвижда се и служителите на "Пътна полиция" да започнат да проверяват и пътниците в колите, които се спират са проверка.

Депутатите премахват предупредителните табели за камерите на КАТ по магистралите

Депутатите премахват предупредителните табели за камерите на КАТ по магистралите

Търсят превантивен и възпиращ ефект върху шофьорите

Рапчев сподели, че летния сезон е най-натовареното време във връзка с безопасността на движението по пътищата, защото имало много туристи и пътищата били най-натоварени. Това била и причината всички налични екипи на "Пътна полиция" да бъдат мобилизирани на главните пътища и автомагистралите най-вече в районите на курортните комплекси и границата с Гърция и Турция.

Въвеждате скриването на катаджиите в храсталаците, скочи ДПС

Въвеждате скриването на катаджиите в храсталаците, скочи ДПС

"Няма да намалите жертвите на пътя с махането на табелките"

През лятото ще се осъществява и засилен контрол върху скоростта на шофиране, която е една от главните причини за повечето произшествия. Агресивните водачи ще бъдат изкарвани от пътя, добави Рапчев.

По думите му са предвидени специализирани операции за летния сезон. Вече всички пътни полицаи разполагали и с таблети, през които може да се проверява цялото досие на водачите. Неплатените глоби ще трябва да се заплащат на място, обясни инспекторът.

Обмислят забрана за движение на колите без катализатори

Обмислят забрана за движение на колите без катализатори

Ще отнемат лицензите на пунктове за технически прегледи

На седмица се констатират средно по 1 000 нарушения за наркотици, алкохол или неправоспособност, обобщи Рапчев. Само 10% от тези нарушители обаче си тръгват със свалени номера на автомобилите. Рапчев посочи, че се надява тази тенденция да се промени с новите промени в Закона за движение по пътищата.