Спецакция под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна се провежда на територията на Второ РУ на МВР, съобщи МВР. 

Целта на операцията е противодействие на битовата престъпност и престъпленията в транспорта, както и издирване на лица, които са се укрили от наказателно преследване, от изтърпяване на наказание по влезли в сила присъди.

Акцент са и лица, които влияят с противоправното си поведение върху криминогенната обстановка в района и града. 

Проверени са 168 лица, 86 адреса и 72 автомобила. Задържани са 13 души, като едно от тях има повече от две висящи дела. Предстои да му бъдат повдигнати обвинения по три досъдебни производства за кражби. Едно от лицата е приведено директно в затвора във Варна.

При друга акция в Свищов по информация на БНР са задържани 15 души, на 8 от тях са повдигнати обвинения. Последната кражба на един от задържаните е 37 суджука от частен имот. Законът предвижда от 3 до 10 години затвор за престъплението. 

По селата няма постоянно полицейско присъствие, признава директорът на ОДМВР-Свищов Димитър Машов.

Иван Гешев: Ако не се справим с битовата престъпност, да закриваме държавата

Иван Гешев: Ако не се справим с битовата престъпност, да закриваме държавата

Главният прокурор поиска съдействието на местната власт

Припомняме, че преди 2 дни над 400 души бяха проверени при акция срещу битовата престъпност в община Раковски. Село Стожер също бе блокирано от полиция. 

На 6 февруари стана ясно, че 60 души са арестувани в село Розино. 11 задържани имаше и при спецакция в Белослав и село Синдел.

Акции срещу битовата престъпност имаше в Бургас и Омуртаг.

Преди седмица главният прокурор Иван Гешев обяви война на битовата престъпност.

Полиция блокира село Стожер

Полиция блокира село Стожер

Акцията е във връзка с битовата престъпност