До месец шефовете на областни дирекции на МВР в пет града, между които Пловдив и Пазарджик, да намалят контрабандата. Този ултиматум постави премиерът Бойко Борисов. Ако това не се случи, началниците ще бъдат уволнени, закани се министър-председателят на специализиран форум на цигарения бизнес.

Борисов взе изненадващо участие в форума в столичен хотел, на който присъстваха и висши полицаи. Именно там и във връзка с контрабандата на цигари премиерът заяви, че ще се потърси обяснение от шефовете на областните дирекции на МВР в Перник, Хасково, Пловдив, Пазарджик и Русе, където по думите му, резултатите по отношение на контрабандата не са задоволителни.

"Надявам се професионалното ръководство на МВР да потърси обяснение от Перник, Хасково, Пловдив, Пазарджик и Русе, защото те са на 8.1 на сто, а всички останали - Добрич, Плевен, Бургас, Варна, Стара Загора, Ямбол, София, Шумен са с 4 процента. С една дума: приведем ли първите четири-пет града да не са с 8 на сто, а да отидат на нивата от другите градове, на следващата среща ще имаме 4-5 процента. Така че директорите ги извикайте и да дадат обяснение и един месец срок. Видяхте на тези, на които им дадохме срок, какви са сега резултатите", каза Борисов.

Той обясни, че 3,7 млрд. лева има повече в бюджета от битката с контрабандата. "Тези, които ми искат оставката да кажат що не са ги събирали преди", обърна се индиректно към опозицията премиерът.

Министър-председателят допълни, че след затягането на контрола на българско-турската граница съвместно с Европейската агенция за гранична и брегова охрана това ще доведе до допълнително намаляване не само на мигрантския поток, но и на контрабандата в нашата страна.

Данните от последното проучване чрез събиране и анализиране на празни цигарени кутии в 14 големи града в България сочат, че за една година потреблението на нелегални цигари в страната е намаляло с 5.3 п.п.

През второто тримесечие на 2015 г. потреблението на незаконни цигари е отчетено на 13.4%, с което България се нареждаше и на 13то място в ЕС, а според последните данни от към второто тримесечие на 2016 г. потреблението на незаконни цигари бележи 8.1% - най-ниското ниво измерено някога, нареждайки страната ни на 7място сред страните-членки на ЕС - след Португалия, Чешката Република, Словакия, Дания, Люксембург, Белгия.