Срещата беше изключително ползотворна, заяви Мария Капон, след като двете с Елеонора Николова разговаряха повече от час с главния прокурор Борис Велчев.

Николова очерта три посоки на законодателни инициативи, които ще се инициират и са били обсъдени с главния прокурор.

Едната е за натоварване на следователския апарат в повече текстове от Наказателния кодекс, за да не бъде следствието „безработно", а да работят, да са ефективни и да са в помощ на прокуратурата.

Втората, много съществена тема, по думите й, е за мобилността на прокурорските и съдийските екипи.
Николова подчерта обстоятелството, че са създадени зависимости по места, че един прокурор работи 30 години на едно място и че се страхува от определени последствия за семейството си, от компрометиращи материали и т.н. 

Това според нея показва, че мобилността е изключително важна, за да има успешност на прокурорската дейност.

На трето място са обсъждани СРС-тата, които по думите на Николова в момента са неефективни и не обслужват наказателния процес.

„Те трябва да бъдат елемент и на граждански и най-вече на парламентарен контрол".

Тя заяви, че може би най-важно от всичко е, че с главния прокурор са стигнали до извода, че операция „чисти ръце" трябва да прерасне в „чисто управление", защото в момента 36 контролни институции в страната не работят по същество.

По думите на Капон преди доклада на Европейската комисия всички очи са насочени към прокуратурата, но трябва да се знае, че всичко, което се случва в държавата дава сериозна отговорност на всички контролни органи.

„Прокуратурата не може да бъде необходимият грешник и да понесе отговорност за несвършената работа на цялото управление".

Според Елеонора Николова ДНСК, митниците, „Финансов контрол" са органи, които трябва всеки ден да захранват прокуратурата с годни материали, а по думите й те не го правят.

Тя допълни, че прокуратурата не е разследващ орган, а само наблюдава съдебното производство и когато има годни доказателства пише обвинителен акт.

Според Николова неефективността на МВР, некачествените разработки и липсата на такива не дава възможност на прокуратурата да бъде толкова ефективна.

По думите й всички искаме престъпниците, за които в публичното пространство се говори, да бъдат предадени на съд, но това значи много дълга и системна работа.

Мария Капон каза от своя страна, че е убедена, че главният прокурор има волята да се бори с мафията, но въпросът е да му се позволи чрез законодателни промени.

Елеонора Николова допълни: „Главният прокурор не е единствената фигура, която трябва да отнесе случващото се в държавата. Отговорността е на всички нас."