Отиваме на още по-нависоко и ще стигнем дотам, докъдето трябва да стигнем. Всеки един от служителите има ръководител и ще видим дали този ръководител е допринасял за допуснатите нарушения.

Tова заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред журналисти за случая "Семерджиев". Коментарът си той направи, след като взе участие в официалната церемония по случай празника на пожарникарите.

Той обясни, че не му е докладвано да има напуснали полицаи по случая "Семерджиев". Демерджиев обаче вярва, че ще има такива полицаи, които ще напуснат сами и ще имат капка доблест, за да не се реализират дисциплинарни производства.

НСлС върви към финал на разследването на катастрофата на Семерджиев

НСлС върви към финал на разследването на катастрофата на Семерджиев

Военен магистрат е бил разпитан по случая

Вече започва образуване на дисциплинарни производства, като проверката ще се разшири до ръководните кадри, които стоят над персонално отговорните служители, за да се види дали са упражнили контрол или са допуснали нарушенията, констатирани в доклада, обясни той.

Проверката не е констатирала конкретни облаги, но при положение, че толкова много служители на МВР са съдействали на Семерджиев, то те не са го правили безвъзмездно, според Демерджиев. За МВР е достатъчно, че е нарушен законът и правилата, за да подпомогнат човек, който се занимава с престъпна дейност, изтъкна Демерджиев.

Той уточни, че данните за автомивката на Семерджиев не са потвърдени, но има други достатъчно неприятни информации, за да се образуват дисциплинарни производства. Един от най-фрапантните примери са издаване на наказателни постановления за очевидни престъпления. Не става въпрос за една преписка, а има една, която е забавена. Има и три случая за извършени деяния от престъпен характер от Семерджиев и вместо да се насочат към компетентните органи, полицейски служители са издавали наказателния постановления, с което са наложили своеобразна амнистия.

Демерджиев посочи, че има още два случая, в които Георги Семерджиев успявал да избяга и да се укрие от закона.

Случаят "Семерджиев" не е прецедент, а добър повод да се разгледат всички останали случай. Не сме концентрирали изцяло фокуса си на внимание върху случая "Семерджиев", увери обаче служебният вътрешен министър.

От 2014 висши полицаи осигурявали чадър на Семерджиев

От 2014 висши полицаи осигурявали чадър на Семерджиев

Някои от случаите са с изтекла давнност

Има и данни за това, че Семерджиев бил предупреждаван къде има полиция. Има данни е за местопроизшествия, които са посещавани от служители на различни районни полицейски управления, някои от които са изпълнили дълга си, а други не са. Поразителен е фактът, че много служители на полицията са замесени в случая, като има хора и на по-високо ниво, които не сме разкрили, но ще положим всички усилия да бъдат разкрити, увери Демерджиев.

Шенген

Техническата подготовка на проверката за присъединяването на България в Шенген се очаква от започне на 10 октомври по искане на Европейската комисия, но ние сме готови да започне и сега. В това бе категоричен служебният вътрешен министър Иван Демерджиев запитан за резултатите от срещата му по темата в Чехия на чешкото европредседателство на Съвета на ЕС.

Проверката ще тече около седмица и след това в рамките на още една седмица трябва да излезе доклад. Ако всичко е наред, политическите разговори трябва да започнат през декември месец, за да може да се вземе решение на Съвета по правосъдие и вътрешен ред, обясни Демерджиев.

Проверка от ЕК идва за Шенген

Проверка от ЕК идва за Шенген

Министерство на външните работи очаква през декември страната ни да бъде приета