Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избира единодушно досегашният ръководител на спецпрокуратурата Иван Гешев за поста заместник-главен прокурор.

Гешев е петият заместник на Сотир Цацаров и поема ресор "антикорупция". Главният прокурор коментира, че мотивите за избора на Гешев са в писмен вид.

Припомняме, за да стане заместник, се наложи прокурорската колегия да открие нoв, тpeти щaт зa зaместник глaвeн пpoĸypop. Това стана половин година след като щатът бе закрит, защото обвинител номер заяви, че няма нужда от повече заместници.

С промените в Наказателно-процесуален кодекс (HΠK) миналия ноември, делата срещу така наречената "висока корупция" бяха трансферирани в спецпрокуратурата.

Малко по-късно бе създадена и мегаантикорупционната комисия - Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), чийто председател е Пламен Георгиев. С тази комисия спецпрокуратурата направи няколко съвместни акции.

Шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев е предложен за зам. главен прокурор

Шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев е предложен за зам. главен прокурор

Самият Сотир Цацаров отново отваря щат за свой трети заместник

Новият заместник главен прокурор е в новините и покрай акцията с кметицата на столичния район "Mлaдocт" Десислава Иванчева.

За да онагледи стабилността на доказателствата срещу Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров, той обясни, че тримата "светнали" като "коледни елхи" от белязаните 70 000 евро, дадени им от строителен предприемач.

Припомняме, през юли 2016 г. Иван Гешев беше единственият кандидат за шеф на Специализираната прокуратура.

Припомняме, Гешев започна разследването за фалита на КТБ като редови прокурор в Градската прокуратурата. След избора му за шеф на спецпрокуратурата, делото за обвинението срещу Цветан Василев и останалите разследвани беше променено и изпратено в спецпрокуратурата. 

Прокурорът Гешев обвини адвокатите на Цветан Василев, че политизират процеса

Прокурорът Гешев обвини адвокатите на Цветан Василев, че политизират процеса

Обвиняеми по делото са 18 души