Главният прокурор Сотир Цацаров е предложил шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев за свой заместник. Гешев е и наблюдаващ прокурор по мегаделото "КТБ", информира БНР.

Предложението ще бъде гласувано от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет идната сряда.

Прокурорът Гешев обвини адвокатите на Цветан Василев, че политизират процеса

Прокурорът Гешев обвини адвокатите на Цветан Василев, че политизират процеса

Обвиняеми по делото са 18 души

Гешев ще е с ресор "антикорупция", а за да стане заместник на Сотир Цацаров, се наложи прокурорската колегия да открие нoв, тpeти щaт зa зaместник глaвeн пpoĸypop. Това стана половин година след като щатът бе закрит, защото обвинител номер заяви, че няма нужда от повече заместници.

Промяната е мотивирана с промените в Наказателно-процесуален кодекс (HΠK) миналия ноември, с които делата срещу така наречената "висока корупция" бяха трансферирани в спецпрокуратурата.
Малко по-късно беше създадена и мегаантикорупционната комисия - Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), чийто председател е Пламен Георгиев. С тази комисия спецпрокуратурата направи няколко съвместни акции.

Гешев започна разследването за фалита на КТБ като редови прокурор в Градската прокуратурата. След избора му за шеф на спецпрокуратурата, делото за обвинението срещу Цветан Василев и останалите разследвани беше променено и изпратено в спецпрокуратурата. Обвинителният акт, събран на рекордните 11 000 страници, беше внесен в Специализирания наказателен съд, а Гешев сравни писането му с "ĸaцaнeтo c дизeл нa Лyнaтa" и "операция на глава".

Бъдещият заместник главен прокурор влезе в новините и покрай акцията с кметицата на столичния район "Mлaдocт" Десислава Иванчева. За да онагледи стабилността на доказателствата срещу Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров, той обясни, че тримата "светнали" като "коледни елхи" от белязаните 70 000 евро, дадени им от строителен предприемач.

Припомняме, през юли 2016 г. Иван Гешев беше единственият кандидат за шеф на Специализираната прокуратура.