"Няма нищо лошо да си богат човек. Но тези хора трябва да си плащат данъците, с които да се инвестира в българските общини и пътища." Това заяви главният прокурор Иван Гешев, който посети град Кюстендил във връзка с провеждането на специализирана операция на ГДБОП-МВР под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

По думите на Иван Гешев част от работата на прокуратурата е да не допуска в страната да се виждат хора, които карат скъпи коли за милиони, а нямат нито един работен ден зад гърба си, нито са плащали данъци. "Ако се качите в Германия на кола за 1 млн. евро, утре всички данъчни и контролни служби ще дойдат. Това е един от приоритетите на прокуратурата. Това са хора, които се занимават с незаконна дейност - било то лихварство, проституция, измами, живеят охолно, но не дават нищо за държавата си", коментира главният прокурор пред журналисти.

Спецакция на ГДБОП в ромската махала в Кюстендил
Обновена

Спецакция на ГДБОП в ромската махала в Кюстендил

Задържани са членове на клановете на Ропотамците и Гольовците

Иван Гешев напомни и че част от задържаните днес от родовете "Гольовците" и "Ропотамци" са били свързани и с нападение над полицейски служители. Припомняме, реди няколко месеца в ромската махала бяха нападнати четирима полицаи и тяхното служебно куче.

От този случай Гешев направи препратка към протестите в столицата и други градове на страната: "От една страна възприемаме за нормално да се бият полицаи, от друга възприемаме за нормално те да ни пазят, което е недопустимо във всяка една правова държава, член на Европейския съюз." Срамно и недопустимо е да се бият полицаи, ние в някаква степен сме го превърнали в национален спорт, коментира още Иван Гешев.

По другата актуална тема от региона - издирването на Янек Миланов от Дупница, Гешев гарантира, че работата продължава много активно, "въпреки че голяма част от колегите от МВР са заети да охраняват мероприятия в София".

Това е второто посещение на главния прокурор Иван Гешев в региона в рамките на десетина дни.

Проверяват РПУ-Дупница

Проверяват РПУ-Дупница

Гешев подчерта, че когато не може да се оправи местна власт, идват специализираните структури