За три срещи - разговори на главния прокурор Иван Гешев в Страсбург съобщават от прокуратурата. И тримата евродепутати са членовете на Групата на Европейските консерватори и реформисти Ришард Чернецки (Полша), Ладислав Илчич и Богдан Ржонца, и двамата от Хърватия.

Срещите на Иван Гешев с европейските депутати са в духа на традиционно успешния обмен на мнения и подкрепа между българската прокуратура и европейските институции.

Припомняме, че прессъобщението от прокуратурата идва в момент, в който главният прокурор би трябвало да бъде изслушан от депутатите от Правна комисия в 49-то Народно събрание. Миналата седмица Гешев изненада парламента с писмено искане да бъде изслушан при закрити врата. Вчера пък с аргумент за присъствието си в Страсбург на заседание в комисията LIBE напусна заседанието на Пленума на ВСС, на което и по-късно бе отстранен. Самите евродепутатите обаче се оказа, че са били изненадани от желанието на Гешев да се яви в комисия, след нееднократните му откази.

Иван Гешев ще говори след указа на Радев и решението на КС
Обновена

Иван Гешев ще говори след указа на Радев и решението на КС

Зам.-правосъдният министър пък запознал евродепутатите с трескавата активност на Гешев

Според прессъобщението централна тема на срещите са били възможностите за засилване на сътрудничеството между българските и европейски институции в името на защитата на евроатлантическите ценности. Също така Гешев е разговарял с европейските депутати за състоянието на върховенството на правото в България и гаранциите за неговото отстояване на местно ниво от страна на Прокуратурата на Република България. Интерес европейските депутати са проявили към прилаганите от българската прокуратура мерки за противодействие и превенция на влиянието на трети страни във вътрешно политически план.

Иван Гешев е пояснил че българската прокуратура работи с фокус върху престъпления, финансирани с руски средства и опити за нарушаване на европейските санкции спрямо Руската федерация.

Напразно ли летя Гешев до Страсбург?

Напразно ли летя Гешев до Страсбург?

След вчерашното решение на ВСС ЕНП осуетява заседанието