Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева притискала инвеститорите по три начина. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков, който коментира задържането на Иванчева за получаване на подкуп за издаване на разрешително за строеж.

Цацаров смутен от позицията на Захариева за ареста на Иванчева

Цацаров смутен от позицията на Захариева за ареста на Иванчева

Тази позиция на целия кабинет ли е, пита Цацаров

По думите на Здравков тази констатация може да се направи, след като от страна на инвеститорите е имало сигнали за неспазване на срокове от районната администрация в три посоки.

Първата - необявяване на разрешение за строеж, след като такова е било издавано от главния архитект.
Втората - незаверяване на планове за безопасност и планове за управление на отпадъци.
Третата посока - неспазване на процедурите по обявяване на градоустройствен план.

Здравков обясни още, че в администрацията на район "Младост" е имало практика да не се обявяват разрешенията за строеж. Те седели и "отлежавали" с месеци в кабинета на г-жа Иванчева.
Това било в нарушение, защото след издаване на разрешение за строеж, администрацията на района има 14-дневен срок, в който трябва да обяви това на заинтересованите страни.

Нарочно забавени процедури довели до подкуп за Десислава Иванчева
Обновена

Нарочно забавени процедури довели до подкуп за Десислава Иванчева

Днес решават за постоянен арест

Главният архитект заяви още, че има поредица от забавени градоустройствени преписки. Те били изпратени за обявяване, но това не се случвало и тези документи също закъсвали в администрацията.

По думите на Здравков има над 10 жалби от инвеститори, според които в администрацията в "Младост" е имало забавяне на документи. По случаите е сезирана Комисията по архитектура. Изпратена е и справка до председателя на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков.

След Спортната палата да се готвят стадионите

След Спортната палата да се готвят стадионите

Защото управляващите вече си имат не само прокуратура, но и антикорупционен орган и никой не е застрахован от разпит. В Двореца на пионерите, например

Според Здравков Иванчева е вършела работата си с "изключително нежелание" - тя нямала никакъв интерес да се занимава с проблемите на района, както и да комуникира с администрацията на главния архитект.

"Когато поемаш заявки пред избирателите, трябва да знаеш и как да ги изпълниш", отсече главният архитект.

Задушили демокрацията с ареста на кмета Иванчева

Задушили демокрацията с ареста на кмета Иванчева

Граждани на "Младост" уверени, че ареста е заради спрени разрешителни за строеж