Пловдивският апелативен съд освободи под парична гаранция от 7000 лева Иванка Ройдова, обвинена за подготовка на убийството на шестима роднини и отвличането на брат си, съобщава Marica.bg.

Припомняме, че 66-годишната Иванка Ройдова е обвинена, че подготвяла убийството на цялото семейство на брат си заради наследство от Америка. Тя искала да обсеби наследство в размер на над 4.5 млн. долара, което получавала от баща си, емигрирал в САЩ преди много време. На килърите, с които преговаряла, обещавала да получат 10% от 4,5 млн. долара.
На 25 март Пловдивският окръжен съд я остави в ареста

Според магистратите няма опасност Ройдова да се укрие или извърши друго престъпление. Те мотивират решението си и с чистото й съдебно минало и добрите характеристични данни.

Адвокатът на Иванка Ройдова сподели, че е очаквал този резултат. Той смята, че нямало доказателства за повдигнатите срещу клиентката му обвинения.

Определената от апелативните магистрати парична гаранция е окончателна и не може да се обжалва.

Прокуратурата настояваше Ройдова да остане в ареста.

В съда тя обясни, цитирана от „24 часа”, че сестра й Анна Ройдова в САЩ е назначила Недялка Бързакова да гледа баща й. На следващия месец той е получил удар и гледачката го закарала някъде, за да подпише и да й прехвърли цялото наследство. Възрастният мъж бил неадекватен.

Иванка Ройдова разкрива още, че след смъртта на баща й, болногледачката основала фирма, която управлявала наследството му. Тази фирма работела на борсата, за да получава по-високи дивиденти.

Иванка наела заедно с брат си и сестра си адвокат, за да търсят наследство извън съда, след като починал баща им.