"Не съм получавал заплахи". Така бизнесменът и собственик на медийна група Иво Прокопиев коментира пред журналисти дали е получавал заплахи за живота си.

Припомяне, преди няколко дни в Народното събрание главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че български бизнесмен е получил заплахи за живота си. Заплахата за убийство е била спрямо голям работодател, собственик на медии и с критична позиция към прокуратурата. Става въпрос явно за Иво Прокопиев, макар и Цацаров да не посочи името му.

Тогава главният прокурор обясни, че ще се действа по същия начин, по който се реагира на всички опити, заплахи, включително предадени по официален път и както "по отношение на Делян Пеевски и по отношение на Ахмед Доган".

Заплашили Иво Прокопиев с убийство

Заплашили Иво Прокопиев с убийство

Главният прокурор Сотир Цацаров увери, че ще го защитят

Според Прокопиев се е получило недоразумение и заплахи за живота си не е получавал. Сигнали също не е подавал. По думите му има постъпила външна информация, по която върви разследване във връзка с журналистическо разследване на "Капитал". Има предприети мерки за неговата сигурност.

"Общият контекст, в който всеки недоволен от независимо разследване на журналист може да търси начини за саморазправа, го задава прокуратурата с мачкането върху независимите медии в последните години. Свързано е с дейността на някаква държавна агенция, за която не мога да кажа", подчерта Прокопиев.

Спецсъдът разпита свидетели по делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Спецсъдът разпита свидетели по делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Показания дадоха петима надзорници на Агенцията за приватизация

На въпрос на news.bg какво трябва да се случи по време на днешното съдебно заседание, Прокопиев заяви, че това е едно от безумните доказателства за натиска, който прокуратурата оказва. Днес предстои пореден разпит на свидетели.Той, заедно с бившите министри на финансите и на енергетиката - Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и трима финансисти от компанията "Булброкърс" са подсъдими за продажбата на 33% държавен дял на енергоразпределителното дружество EVN.

Малко по-късно на редакционната поща на news.bg се получи изявление от името на г-н Иво Прокопиев, в което той повтаря, че не е получавал никакви заплахи и не е подавал сигнали до прокуратурата или друг компетентен орган, но е информиран от МВР, че те разполагат с информация за потенциална заплаха от външен източник, като заплахата е свързана с журналистически разследвания и публикации в "Капитал".

"Използвам повода да благодаря за професионализма на екипа от МВР и служителите в прокуратурата. Благодаря персонално и на г-н Цацаров за изразената загриженост. Заедно с това, най-любезно бих помолил него и другите представители на прокуратурата да се изказват по-ясно и да не създават предпоставки за интриги и допълнително напрежение в обществото", се казва в изявлението, което посочва и че през последните години независимите медии, журналисти и издатели са били подложени на непрекъснат натиск и репресия от ръководството на прокуратурата.

"По този начин тази ключова държавна институция зададе тон на пълна нетърпимост към различното мнение, независимите медии и техните разследвания. Публичното посочване, многократно от г-н Сотир Цацаров, а напоследък и от кандидата за негов приемник г-н Иван Гешев, на "Капитал" и мен лично като основен опонент и проблем на статуквото, е обективна предпоставка за потенциални посегателства от страна на всеки, който се чувства засегнат от критични публикации в "Капитал" и "Дневник" или си мисли, че по този начин ще угоди на някой силен на деня", заявява Иво Прокопиев.