Хюриет Сюлейманов, който тази седмица бе обявен за международно издирване, е поредният беглец от правосъдието в България. Той остави три трупа край Луковит на 5 май 2014 година и избяга от местопрестъплението. Карал в насрещното платно, без книжка, каквато никога не е имал. Има 90 криминални регистрации и 12 присъди, припомня Нова телевизия.

Из цяла Европа издирваме троен убиец на пътя

Из цяла Европа издирваме троен убиец на пътя

Хюриет Сюлейманов избяга от страната, след като бе пуснат под домашен арест

Сюлейманов е осъден на 15 години затвор задочно. След като промениха мярката му за неотклонени от „задържане под стража" в „домашен арест", Сюлейманов изчезна. Малко преди това близките на жертвите предупредиха, че той ще се укрие, че се опитва да плаща, за да не бъде осъден.

В началото на 2016 година - почти две години след фаталната катастрофа, Хюриет Сюлейманов беше обявен за общонационално, а едва тази седмица - за международно издирване. Ако бъде задържан, Сюлейманов ще бъде екстрадиран в България, за да излежи присъдата си.

 

Пострадалите Влади, Цвети, Ники и Иван са неразделните приятели. На фаталния 5 май 2014 г. те пътуват от Плевен за София, за да се явят на изпит. Двама от тях планираха сватбата си за малко по-късен етап, но край Луковит челно в колата им се забива тази на Сюлейманов.

 

Влади и Ники загиват на място, а Цвети - два месеца по-късно.  През юни 2015 г. Ловешкият окръжен съд осъжда виновника за катастрофата на 15 години затвор, но той вече е избягал от страната.

Въпреки че се издирва от полицията, близки на загиналите студенти твърдят, че Хюриет разполага с два профила в социалните мрежи - един с турското, и един с българското си име. Активен е и лесно може да бъде проследен. Но все още не е заловен.

По последни данни на родителите на жертвите допреди дни Сюлейманов е бил в Германия, а сега вече е твърде вероятно да е в родината.

„Държавата е на автопилот. Не бъдете спокойни! Вашите деца също са в опасност", каза в ефира на „Събуди се" майката на загиналия Иван - Галина Горанова. Според майката на Цвети, Сюлейманов се подиграва както с паметта на жертвите, така и с цялата държава.

Припомняме, очаква се в понеделник, 18 април, главният прокурор Сотир Цацаров да поиска от Върховния касационен съд тълкувателно решение за пътните престъпления.