От пазара са изтеглени всички количества вафли, за които БАП са подадени сигнали за наличие на меламин.

При проверката в предприятието производител регионалният инспекторат по опазване на общественото здраве не е установил използването на съставки внос от трети страни.

Взетите проби от съответната партида, както и от съставката на млечна основа, вложена в продукта, която е с произход от ЕС ще бъдат изпратени за анализ в лаборатория в Германия и се очаква резултатите да бъдат получени до края на седмицата.

НВМС проверява за сухо мляко от страни извън ЕС
                               Още...

Освен това срокът на годност на партидата е до утре, така че по магазините не би трябвало да се продават вафли с изтекъл срок на годност.

Припомняме, сигнал за засечен меламин в популярна марка наши вафли беше получен в събота сутринта.

Източниците не са назовали марката на продукта, но са уточнили, че е на голям производител.

Скандалът с меламина избухна през септември миналата година, когато в Хонконг бяха открити завишени стойности на веществото в млечни продукти на китайския гигант "Санлу".

Около 300 000 деца посетиха болнични заведения в Китай с оплаквания, вследствие консумацията на мляко с меламин. От тях 861 бяха хоспитализирани - 154 в тежко състояние. 6 от децата починаха.

Меламинът създавал илюзията за повече протеини. В малки количества веществото не е опасно, но високото му съдържание причинява сериозни заболявания.

В началото на годината съдът в Китай осъди на смърт производител на сухо мляко с меламин.